Reclamă

Se apropie postul Paștelui, perioada în care cerințele pentru laptele vegetal cresc în magazine. Numeroși oameni aleg astfel de băuturi vegetale și din motive medicale sau pur și simplu pentru a înlocui proteina animală. Laptele de ovăz, de migdale, de cocos sau chiar de orez sunt doar câteva dintre variantele care se regăsesc pe rafurile supermarketurilor din întreaga lume. Apărute în urmă cu doar câțiva ani, acestea erau inițial vândute cu titulatura de „lapte”. Așadar , laptele de cocos, laptele de migdale sau laptele de ovăz au început să câștige notorietate în industria alimentară.

Numeroși fermieri, dar și producători de lactate din lume s-au răzvrătit în acest sens. Aceștia au cerut ca astfel de băuturi pe bază de plante să nu mai poarte în denumire și cuvântul „lapte”.

Ulterior, FDA, cea mai mare structură din lume care dictează în această industrie a decis ca aceste băuturi să fie prezentate ca vegetale.

Recent, o nouă revizuire asupra deciziei respective produce din nou nemulțumire în rândul producătorilor de produse lactate de origine animală.

Băuturile de ovăz și migdale vândute pe post de lapte

Astfel, FDA sau Food and Drug Administration a hotărât ca aceste băuturi pe bază de plante să se poată regăsi cu numele de „lapte” la raft.  Reprezentanți ai sindicatelor fermierilor din Statele Unite și-au exprimat deja poziția legată de acest aspect. Ei susțin că o astfel de mișcare poate fi catalogată drept o ofensă la adresa miilor de fermieri care depun eforturi uriașe în industria laptelui.

De altfel, reprezentanții sferei alimentației lipsite de proteina animală sunt încântați de această perspectivă.

FDA rămâne imparțial în conflict, menționând că oricum titulatura de „lapte vegetal” a intrat în vocabularul uzual. Astfel, nu există un temei clar pentru a schimba acest lucru.

Laptele vegetal mai scump decât cel de origine animală

Laptele vegetal are la bază extracții din diferite semințe, fructe, cereale, etc. Băutura conține aproape 90% apă, însă cu toate acestea are un preț mult mai piperat decât cel al laptelui de origine animală.

În toate țările în care laptele vegetal este consumat, diferența de preț dintre cele două tipuri de băutură este semnificativă. Toată lumea își pune întrebarea legată de această diferență mai ales privind  conținutul lor.

Un litru de lapte de vacă are în componență grăsimi, iar costurile de producție sunt de asemenea substanțiale.

De altfel, laptele vegetal este comercializat ca fiind o băutură cu un conținut bogat de vitamine și minerale. Mulți dintre specialiștii în nutriție distrug acest mit cu probe clare. O cantitate de 100 de ml de lapte de vacă are 3,5grame de grăsimi, 3 grame de proteine, 5 grame de carbohidrați, precum și 120 mg de calciu.

În același timp, laptele vegetal de ovăz de exemplu are într-adevăr la bază numeroase fibre precum și  vitamine, fosfor sau mangan. Majoritatea substanțelor pe care acesta le conține se distrug în timpul procesării. De altfel, laptele de ovăz are chiar un conținut de fructoză.

Astfel, mulți dintre specialiștii în nutriție sunt de părere că la baza diferențelor de preț dintre cele două produse ar sta de fapt o politică de marketing acerbă. Tendința actuală legată de veganism este speculată la maxim în industrie. Astfel, aceste produse sunt la mare căutare ca un”elixir al sănătății”.

Cei din domeniul producerii produselor de origine vegetală prevăd un viitor glorios în acest sens. Astfel, pentru industria laptelui de ovăz, până în 2027, producătorii ar urma sa ajungă la încasări de peste 500 de milioane de dolari.

Și românii sunt deschiși spre asfel de produse. În ultimii doi ani, vânzările pentru laptele de soia, ovăz, migdale sau cocos aproape că s-au dublat.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro