Nu ne place să-ți distrugem veselia festivă, dar se dovedește că a comanda o halbă de ciocolată caldă cu aromă de caramel, completată cu frișcă, poate nu este tocmai bună pentru tine.

Aceasta este concluzia destul de incertă a unui sondaj britanic care avertizează asupra conținutului ridicat de zahăr din băuturile calde festive oferite de lanțuri, inclusiv Starbucks și Costa Coffee.

S-a constatat că ciocolata caldă Signature Caramel de la Starbucks de dimensiuni venti cu frișcă și lapte de ovăz conține echivalentul a 23 de lingurițe de zahăr și 758 de calorii. Cănile Venti sunt de 590 ml.

De asemenea, s-a descoperit că la fel cafeaua cu lapte de dimensiuni venti, conține 14 lingurițe de zahăr și 523 calorii pe porție.

Unele lanțuri, inclusiv Costa, au fost lăudate pentru reducerea conținutului de zahăr din unele oferte sezoniere.

Public Health England (PHE) a stabilit obiective de reducere a zahărului cu până la 20% până în 2020, dar sondajul a constatat că unele lanțuri de pe stradă au crescut de fapt conținutul de zahăr în băuturile lor festive, comparativ cu anii precedenți.

Action on Sugar, grupul din spatele studiului, solicită următorului guvern britanic să-și extindă taxa pe industria băuturilor răcoritoare la băuturile din lapte cu zahăr.

Guvernul a anunțat noua taxă în 2016, ca parte a efortului de reducere a obezității copilului, proiectând că va strânge 520 milioane lire sterline (632 milioane dolari) din venituri suplimentare.

Introducerea sa a avut un efect imediat , câteva branduri de băuturi răcoritoare de top scăzând conținutul de zahăr.

„Cafenelele trebuie să ia măsuri mult mai mari pentru a reduce nivelul de zahăr și dimensiunile porțiilor, să promoveze alternative mai scăzute de zahăr și să înceteze să împingă suplimente indulgente până în prezent”, a declarat Holly Gabriel, nutriționist la Action on Sugar, într-un comunicat.