Vinul roșu se numără printre băuturile alcoolice despre care se spune că reduce riscul de infecție cu Covid, a constatat un nou studiu. Chiar și așa experții nu recomandă consumul în exces.
Un studiu publicat în „Frontiers in Nutrition” a analizat fișele medicale a 473.957 de persoane prin Biobankul din Marea Britanie. Raportul a studiat obiceiurile de consum și istoricul Covid în timpul pandemiei.
Astfel s-a descoperit beneficiul vinului roșu. Persoanele care consumau cinci sau mai multe pahare de vin roșu pe săptămână aveau până la 17% mai puține șanse de a fi expuse riscului de virus, în comparație cu persoanele care nu consumă.
Care este legătura dintre vin și virus
Oamenii de știință au explicat că riscul redus ar putea fi rezultatul conținutului ridicat de polifenoli al băuturii. Acesta poate inhiba gripa și alte afecțiuni respiratorii.
Consumul de vin alb și șampanie peste limitele recomandate pentru alcool a scăzut riscul de Covid. Studiul a constatat că persoanele care beau unul până la patru pahare pe săptămână din ambele băuturi ar putea reduce riscul de apariție cu până la 8%.
„Riscul Covid pare să varieze în funcție de diferitele subtipuri de băuturi alcoolice, frecvență și cantitate. Vinul roșu, alb și șampania au șanse să reducă riscul de Covid-19.”, au zis cercetătorii.
Nu orice băutură alcoolică este bună împotriva Covid-19
A fost o veste proastă pentru iubitorii de bere. S-ar părea că cei care au consumat bere și cidru au fost expuși unui risc crescut de 28% de la Covid, în comparație cu cei care nu beau deloc.
De asemenea, s-a spus că persoanele care beau cinci sau mai multe pahare de băuturi spirtoase pe săptămână cresc riscul de Covid.
Nici cei care întrec măsura cu alcoolul nu sunt mai protejați. Persoanele care au consumat o cantitate prea mare, au avut un risc mai mare de apariție a virusului în general.
„Consumul de bere, cidru, băuturi spirtoase și băutura intensă nu sunt recomandate în timpul epidemiei. Orientările privind sănătatea publică ar trebui să se concentreze pe reducerea riscului de Covid-19, susținând obiceiuri de viață sănătoase și politici preferențiale în rândul consumatorilor de bere, cidru și băuturi spirtoase.”, au adăugat specialiștii.