Dumitru Buzatu, cunoscut ca „baronul de Vaslui”, își poate pierde averea, după ce a fost prins în flagrant în timp ce primea o mită de 1,25 milioane de lei.

Procurorii vor inanaliza toate bunurile sale, inclusiv terenuri, case și mașini, și vor confisca tot ce a fost dobândit ilegal.

Perchezițiile efectuate la una dintre casele lui Dumitru Buzatu au condus la confiscarea mai multor laptop-uri și sume de bani. În același timp, procurorii vor examina averea acestuia, inclusiv conturile bancare, terenurile și alte bunuri, și vor compara aceste informații cu veniturile declarate legal. Dacă vor descoperi neconcordanțe, vor putea solicita confiscarea extinsă a averii.

Dumitru Buzatu ar putea rămâne fără avere

Potrivit ultimei declarații de avere, în anul precedent Dumitru Buzatu a câștigat peste 330.000 de lei din salariul de președinte al Consiliului Județean Vaslui, pensie și indemnizație de la Parlament pentru limita de vârstă.

El deține trei conturi bancare cu aproximativ 100.000 de lei și are o datorie de 205.202 lei către un IFN, scadentă în 2026.

Dumitru Buzatu deține mai multe terenuri în localitatea Zapodeni din județul Vaslui, achiziționate în 2018, inclusiv 33.614 metri pătrați de teren agricol, 708 metri pătrați încadrați la „alte categorii de terenuri extravilane dacă se află în circuitul civil”, și 709 metri pătrați de teren intravilan.

El mai deține proprietăți imobiliare în județul Suceava, cu peste 60.000 de metri pătrați de teren agricol și mari suprafețe de pădure, dobândite prin cumpărare în anii 2008 și 2018.

Baronul de Vaslui, Dumitru Buzatu, riscă să își piardă averea! Procurorii fac controale la sânge

Care este averea lui Dumitru Buzatu

Pe lângă acestea, Dumitru Buzatu este proprietarul a peste 1000 de metri pătrați de teren agricol și 580 de metri pătrați de teren intravilan în localitatea Ștefan cel Mare din județul Vaslui.

El mai deține cinci construcții în Zapodeni, cele mai mari având suprafețe de 520 de metri pătrați, 386 de metri pătrați și 196 de metri pătrați, iar celelalte fiind sub 100 de metri pătrați.

În ceea ce privește mașinile, politicianul în vârstă de 68 de ani deține o Lada fabricată în 2008, o șalupă fabricată în 2010, o rulotă Buerstner din 1984 și o mașină Mercedes Benz din 1979. În anul 2022, el i-a donat fiului său, Tudor Buzatu, un teren agricol, un teren intravilan și o casă de locuit.

Dumitru Buzatu a fost reținut pentru 24 de ore și ulterior arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant în timp ce primea mita de la un om de afaceri din județ. Acum, el se confruntă cu consecințele legale ale acțiunilor sale și riscul de a-și pierde averea dobândită ilegal.