Reclamă

Bârfa este poate unul dintre cele mai vechi obiceiuri umane. Societatea noastră se fundamentează pe afinități, pe grupuri, pe idealuri comune. Nu mai este civilizat să ne spunem oful cu voce tare. Cum ne pute descărca de toate sentimentele negative și ura față de nedreptăți? Este mai civilizat să optăm pentru bârfă.

Bârfa nu este opțiunea strictă a celor mai puțin conștienți de sine. Nu ține strict de iubitorii de tabloide și can-can. Sociologii au atras atenția asupra faptului că bârfa este o tentație foarte mare. Oamenii sunt predispuși să ofere atenție unei discuții de tip bârfă. Poate că nu tindeți să dați crezare acestui fapt dar bârfa este o adaptare evoluţionară .

„Suntem descendenţii oamenilor care erau pricepuţi la asta. În vremurile preistorice, oamenii erau fascinaţi de vieţile celor care erau mai realizaţi”. Spune Frank McAndrew, profesor de psihologie la Knox College, din statul american Illinois.

Bârfa este un comportament social uman care era necesar înainte. Oamenii aveau nevoie să știe ce se întâmplă în jurul lor. Să cunoască relațiile și modul în care se înțeleg apropiaților între ei. Doar așa putea să facă noi strategii, să ia anumite decizii care să le asigure o existență fără probleme.

„Cine se culcă cu cine? Cine are putere? Cine are acces la resurse? Dacă nu te numărai printre aceste categorii, nu aveai foarte mult succes”. Mai spune profesorul de psihologie.

Bârfa este cunoscută mai mult sub aspectul ei negativ. Modul peiorativ în care oferim informații despre lumea din jur a ajuns să fie singurul mod în care se poate bârfi. Acţiunea de a bârfi devine nocivă atunci când nu oferă o posibilitate de educare socială, spun specialiștii. Dacă oferim informații false sau jignim pe cineva.

De ce bârfim celebritățile. Bârfa ca monedă de schimb

Oamenii sunt făcuți să le pese de oamenii din jurul lor. Vrem să fim la curent cu ce se întâmplă legat de oamenii pe care îi iubim sau îi găsim antipatici. Celebritățile au o importanță socială foarte însemnată. Mulți oameni se raportează la viețile lor, devine important să știm ce a făcut un actor respectiv dacă dorim să fim în pas cu societatea.

„Creierul nostru de om al cavernelor nu este pregătit să se confrunte cu acest fel modern de comunicare. În acele zile, dacă ştiai multe despre cineva, prin definiţie era important din punct de vedere social pentru tine”, explică McAndrew.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro