Reclamă
Reclamă

Taxa turistică din Barcelona este una dintre cele cu cea mai rapidă creștere din Europa, conform Euronews. Din 2012, autoritățile au adăugat o taxă suplimentară pe lângă cea regională.

În 2022, s-a anunțat majorarea acestei taxe în următorii doi ani. În luna aprilie a acestui an, taxa suplimentară a crescut de la 2,75 euro la 3,25 euro. Consiliul municipal a votat recent în favoarea creșterii taxei până la 4 euro de persoană din octombrie.

Barcelona, cel mai vizitat oraș al Spaniei, continuă să gestioneze problema turismului excesiv. Vizitatorii plătesc atât taxa turistică regională, cât și taxa de oraș. Taxa regională variază în funcție de tipul de cazare: 1,70 euro pentru hotelurile de patru stele, 2,25 euro pentru locuințele închiriate prin Airbnb și 3,50 euro pentru hotelurile de cinci stele și de lux.

Reclamă

Pasagerii navelor de croazieră care petrec mai puțin de 12 ore în oraș plătesc 3 euro regiunii, iar cei care stau mai mult plătesc 2 euro.

Taxa de oraș, care se aplică unui sejur de maximum șapte nopți, este de 3,25 euro pe noapte pentru majoritatea vizitatorilor și 4 euro pentru cei care stau în apartamente turistice sau ajung cu o navă de croazieră și petrec mai puțin de 12 ore în oraș.

Din octombrie 2024, taxa de oraș va crește la 4 euro, ceea ce va duce la un total de 7,50 euro pe noapte pentru oaspeții cazați la hotelurile de cinci stele.

Primarul orașului a explicat că măsura urmărește să încurajeze turismul „de calitate” și să asigure plata serviciilor de curățenie și securitate. Autoritățile din Barcelona susțin că majorarea taxei turistice are ca scop atragerea turismului de calitate, reducând numărul mare de vizitatori.

În general, Barcelona atrage anual aproximativ 32 de milioane de vizitatori, dintre care mulți ajung cu vase de croazieră. În 2022, orașul a implementat măsuri suplimentare pentru a reduce perturbările cauzate de tururile ghidate, inclusiv restricții de zgomot.

„Turismul și-a atins limita”, a declarat Barcelona en Comú, unul dintre partidele care au votat pentru majorarea taxei. Creșterea acestei taxe va aduce venituri suplimentare bugetului orașului, estimându-se că acestea vor crește de la 95 de milioane de euro la 115 de milioane de euro în 2024. Fondurile colectate vor fi folosite pentru a îmbunătăți infrastructura orașului.

Barcelona nu este singurul loc turistic din Spania care percepe o taxă de acest fel. Insulele Baleare aplică o taxă zilnică de 1-4 euro pentru turiștii cu vârsta peste 16 ani, cunoscută ca Taxa de Turism Durabil.

Valencia intenționase să introducă o măsură similară la sfârșitul anului trecut, dar planurile au fost abandonate după alegerile din 2023.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro