Reclamă
Reclamă

Bărbatul care a ucis două persoane într-un club gay din Oslo înaintea unei parade Pride planificate în capitala norvegiană în 2022 a fost condamnat joi de o instanță la 30 de ani de închisoare, sentința maximă permisă sub legea norvegiană, relatează AFP și dpa.

În noaptea de 24 spre 25 iunie 2022, Zaniar Matapour, un norvegian de origine iraniană, a deschis focul asupra a două cluburi din capitala Norvegiei, inclusiv un local cunoscut al comunității gay, ucigând două persoane și conducând la anularea Oslo Pride Parade. Alte nouă persoane au fost rănite în atac. În prezent în vârstă de 45 de ani, Matapour – care a jurat credință grupării Statul Islamic – a fost găsit vinovat de ‘act terorist agravat’.

‘Nu există nicio îndoială că atacul a vizat homosexuali’, a declarat tribunalul din Oslo în verdictul său, citat de Agerpres. ‘Scopul a fost atât acela de a ucide cât mai mulți homosexuali posibil, cât și de a insufla un sentiment de teroare în rândul homosexualilor în general’, a estimat instanța.

Reclamă

De asemenea, el a fost condamnat la plata unor despăgubiri de peste 100 de milioane de coroane (8,8 milioane de euro) victimelor. Imobilizat de trecători imediat după atacul armat, Matapour nu a vorbit niciodată despre motivele sale și a pledat nevinovat. Deși nu există nicio îndoială că el a fost autorul atacului, semne de întrebare rămân asupra răspunderii sale penale.

Apărarea a estimat că Matapour, diagnosticat în trecut cu schizofrenie paranoidă, suferea de lipsa discernământului în momentul producerii evenimentelor. Problema sănătății sale mintale i-a împărțit pe experții psihiatri care l-au monitorizat pe perioada arestării sale preventive. Dacă instanța ar fi urmat această idee, Matapour ar fi fost internat într-o unitate psihiatrică securizată.

‘Curtea consideră că Matapour a înțeles perfect ce făcea înainte și în timpul atacului’, se arată în verdict. Conform rechizitoriului acuzării, pedeapsa de 30 de ani de închisoare, fără posibilitatea de eliberare condiționată înainte de a executa 20 de ani din sentință, va putea fi prelungită pe termen nedefinit atât timp cât autoritățile îl vor considera periculos pentru societate.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro