Orașul Hong Kong s-a confruntat începând cu luna martie a acestui an cu activități de protest ale populației, referitoare la modificarea legii de ex-trădare a infractorilor fugari din China.

Acestea au continuat și astăzi, 1 octombire, după ce un protestant a fost împușcat. Acest incident este primul înregistrat în cele 17 săptămâni de demonstrații, în timp ce polițiștii au declarat că au fost stropiți cu acid.

Un videoclip postat pe Facebook arăta cum un bărbat mascat era pe jos, îngenunchiat de durere și strigând să fie dus de urgență la spital. Acesta se presupune că ar fi fost chiar bărbatul împușcat.

Într-o confruntare separată, s-a raportat că protestatarii au folosit substanțe asemănătoare cu acidul împotriva organelor de poliție. Drept dovadă, au fost postate online poze cu arsurile polițiștilor răniți.

Astăzi protestatarii, în număr de peste 100.000 de persoane, au făcut o paradă, parcurgând o distanță de aproape 4 kilometrii. Această distanță a fost parcursă pe jos.

Acest protest coincide cu Ziua Națională a Chinei, aniversându-se 70 de ani de la instaurarea Partidului Comunist. Partidul era condus de Mao Zedong, acesta preluând puterea în timpul unui război civil sângeros și devastator pentru populație.

Sâmbătă, ziarul național al Chinei a raportat că acțiunile fanaticilor care se revoltă împotriva guvernului au devenit agresive, incluzând vărsări de sânge. Aceste revolte au avul loc chiar înainte de celebrarea sărbătorii naționale.

Poliția din Hong Kong a anunțat luni că revoltele planificate în oraș sunt așteptate să fie foarte agresive. Din sursele lor, protestatarii urmau să incendieze benzinării și să ucidă polițiști.