Reclamă

Banii donați pentru sculptură lui brâncuși, ”Cumințenia pământului” de către români sunt încă în proces de restituire. Ministerul Culturii a început acest demers încă de anul trecut, iar acum se desfășoară ultima faza. Banii sunt redirecționați către donatori în urmă unor cereri.

Banii ajung înapoi la donatori

Banii pentru subscriptia publică pentru achiziționare operei ”Cumințenia Pământului” au fost restituiți de către minister într-o proporție destul de mare. Cu toate acestea încă sunt donatori care mai au de recuperat bani de la stat.O parte dintre solicitări au ost soluționate direct prin minister, însă acum o companie s-a oferit să ajute în acest sens. Emag primește în acest moemnt cereri de restituire a sumelor de bani donate pentru opera lui Brâncuși. Conform procedurii, după înregistrarea cererii, donatorul primește suma pe care a alocat-o achiziționării Ciuminteniei Pământului. Banii vor ajunge inpoi și la donatorii care nu au fost indentificați până acum. Aceștia sunt așteptați până la dată de 30 iunie să depună la rândul lor cererile.

„Restituirea donațiilor este o operațiune amplă și complexă, presupunând implicarea, alături de Ministerul Culturii și Identitățîi Naționale (MCIN), a unor persoane juridice de drept privat cu sau fără scop lucrativ cu care ministerul a încheiat contracte pentru colectarea fondurilor, în numele și pe seama să, conform prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 10/2016.

Brâncuși între birocrație și artă

Banii vor fi restituiți că și până acum prin Trezorerie. Cumințenia Pământului este o opera de artă realizată în anul 1907 de Constantin Brâncuși. Această ilustrează o femeie concentrată asupra propriei ființe. Sculptură a fost expusă încă din 1910 în cadrul Muzeului Național de Artă însă a stârnit numeroase controverse. Materialul din care este realizată este unul masiv, respectiv calcal crinoidal. La formă Cumințeniei, Brâncuși s-a folosit de tehnică cioplirii.Lucrarea apaține patrimoniului național la secțiunea Tezaur.

Cuminţenia pământului… A fost încercarea mea de a da de fundul oceanului, cu degetul arătător (încercarea de a atinge vechimea, arhaicul). Căci mi-a fost prea mare spaima când i-am ridicat vălul… Femeia nu trebuie niciodată dezvăluită… Isis trebuie să rămână acoperită sub cel puţîn unul din cele şapte văluri ale frumuseţîi sale, cel al misterului – care îi oferă şi preţuirea şi nemurirea. Cuminţenia pământului a fost, pentru mine, ceea ce este cu mult mai adânc femeia – dincolo de psihologia dumneavoastră!” menționa Brâncuși despre opera Cumințenia Pământului.
Banii pentru Cumintenia Pamantului vor fi in continuare restituiti

Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro