Coronavirusul și măsurile care s-au impus pentru a stopa răspândirea acestuia au dus la suspendarea activității în multe sectoare de activitate. Mulți oameni au intrat în șomaj tehnic, dar și foarte mulți au fost concediați.

Având în vedere aceste evenimente, Guvernul vrea să susțină companiile care vor face angajări imediat după ridicarea stării de urgență. Pentru a beneficia de ajutorul autorităților, companiile trebuie să facă angajări dintre cei trimiși în șomaj tehnic, fie dintre cei care nu au un loc de muncă și nu au fost nici indisponibilizați pentru o perioadă determinată.

Marți seara, premierul Ludovic Orban a declarat pentru Realitatea TV că statul va ajuta aceste companii, oferind o sumă de bani care să reprezinte o parte din salariul acordat angajaților.

”Am ales varianta de a plăti șomajul tehnic din bugetul fondului de șomaj și pentru a-i ajuta pe oameni să poată să stea acasă, să nu vină la muncă, să nu se deplaseze. Această măsuri va avea o durată limitată, să spunem de două luni, după care, pe măsură ce vom trece de vârful epidemiei și activitățile vor fi reluate, să fie înlocuită cu salariile în urma reangajării. Interesul nostru este să deschidem cât mai multe companii, un număr cât mai mare de angajați să își mențină locurile de muncă. După ce va trece șomajul tehnic, când contextul epidemiologic o va permite, vom trece la o măsură activă, care să stimuleze angajarea de către companii. Vom susține o parte din salariu. Vrem ca toate companiile să angajeze toți cetățenii pe care i-au avut înainte de criză și vom încerca să stimulăm să angajeze și oameni în plus. Cine nu va fi angajat și a fost în somaj tehnic va beneficia de ajutor de șomaj.”, a declarat Ludovic Orban.