Banca Națională a României a emis în timp în timp multe bancnote, dar puțini sunt cei care știu că fiecare are o poveste interesantă. Iată care este mesajul ascuns de pe bancnota de 200 de lei, cea care îl are desenat pe poetul Lucian Blaga.
Și mai puțini sunt cei care au aflat că România este singura țară din Uniunea Europeană ale cărei bancnote sunt fabricate dintr-un polimer special (plastic), ce le face extrem de greu de falisificat.
Bancnotele românești sunt unice în lume. Care sunt pașii până la lansarea acesteia
În lume, doar șase state din lume au numai bani din polimer astfel: România, Australia, Brunei, Papua Noua Guinee, Noua Zeelandă şi Vietnam. Dar v-ați întrebat vreodată cum i-a naștere o bancnotă la noi în țară? Iată despre ce este vorba:
Așadar, Banca Naţională a României, prin Direcţia Emisiune, Tezaur şi Casierie este cea care propune Consiliului de Administraţie al BNR, pe lângă macheta bancnotei, şi o personalitate românească.
Apoi, consiliul, alături de guvernatorul Mugur Isărescu, decide forma finală a bancnotei. Astfel, pentru bancnota de 200 de lei a fost ales poetul Lucian Blaga.
Dar care este, până urmă, mesajul ascuns de pe bancnota de 200 de lei
Bancnota de 200 de lei, care conține un mesaj ascuns, a fost lansată pe 1 decembrie 2006. Față se regăsește portretul poetului Lucian Blaga (1895-1961) dar și o carte deschisă cu poemele sale. Scrisul este foarte mic, iar din acest motiv este şi greu de descifrat.
„Autoportret
Lucian Blaga e mut ca o lebădă.
În patria sa
zăpada făpturii ține loc de cuvînt.
Sufletul lui e în căutare,
în mută, seculară căutare,
de totdeauna,
și până la cele din urma hotare.
El caută apa din care bea curcubeul.
El caută apa,
din care curcubeul,
își bea frumusețea și neființa”, este poezia scrisă pe bancnota de 200 de lei, semnată de Lucian Blaga.