Reclamă

Ministerul Finanțelor se confruntă cu dificultăți majore după ce băncile au încetat să mai împrumute bani guvernului pentru acoperirea deficitelor temporare de Trezorerie. Decizia băncilor vine ca un efect imediat al crizei politice actuale, a declarat miercuri ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

„Prima reacţie este cea a băncilor, care nu mai ofertează acum disponibilităţi băneşti, nu mai oferă pentru ceea ce înseamnă deficitele temporare de Trezorerie pe care le avem şi, sigur, e o perioadă destul de incertă până la numirea noului guvern, ca să se stabilească şi să definitiveze politicile bugetare ale României şi sperăm ca această criză să înceteze cât de curând”, a afirmat Boloș.

Reacția băncilor se resimte și pe Bursa de Valori din România. „Reacţionează la fel. Dacă noi pe problema aceasta a titlurilor de stat şi a împrumuturilor pe care le facem întâmpinăm dificultăţi, şi pe Bursă reacţiile sunt tot la fel. Sunt mai mult decât aşteptate pentru că trebuia să avem guvernul stabil şi apoi tot ceea înseamnă bugetul aprobat şi tot ce avem ca proceduri bugetare”, a adăugat Boloș.

Întrebat despre situația monedei naționale raportat la euro, ministrul a precizat că „În momentul de faţă am scos o cantitate destul de însemnată de monedă, şase miliarde de euro am scos din buffer, dar e o perioadă cum spuneam pe care trebuie să o trecem cu bine.”

Criza politică are astfel efecte evidente în plan economic, influențând atât decizia instituțiilor financiare cât și stabilitatea piețelor de capital. Spectrul unei guvernări instabile a condus la retragerea băncilor din parteneriatele de finanțare temporară cu statul, așteptându-se clarificări privind conducerea politică și stabilizarea politicilor bugetare.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro