Reclamă

Băncile europene întâmpină un obstacol major în eforturile lor de a se alinia în termen de profitabilitate cu rivalele din Statele Unite, în timp ce Wall Street se pregătește pentru o posibilă perioadă de dereglementare financiară sub conducerea președintelui Donald Trump, informează Reuters, prin News.ro.

După criza financiară globală din perioada 2008-2009, băncile din zona euro și din Regatul Unit sunt lovite de o profitabilitate diminuată și economii plafonate, spre deosebire de colegii lor americani care și-au majorat cota de piață, în special în sectorul bancar de investiții.

Pe acest fond, acțiunile unor instituții precum JPMorgan, Goldman Sachs și Morgan Stanley au înregistrat creșteri semnificative, în timp ce indicele STOXX Europe 600 Banks a înregistrat o scădere de peste 1% în această săptămână.

David Materazzi, CEO al platformei Galileo FX, a subliniat: „Politica de dereglementare și reduceri de taxe din SUA va susține băncile americane să își dezvolte volumul creditelor și să optimizeze capitalul, un avantaj dificil de egalat pentru rivalele europene”.

Băncile europene operează sub reglementări stringente și dobânzi joase, în contextul în care Banca Centrală Europeană prognozează un randament al capitalurilor proprii de doar 5% pentru bănci din zona euro, comparativ cu 10% pentru cei din SUA.

Politicienii europeni manifestă prudență față de perspectivele dereglementării în SUA. Ministrul elvețian de finanțe, Karin Keller-Sutter, a declarat că a discutat cu omologul său britanic despre reglementările bancare din SUA, menționând importanța păstrării unui echilibru între concurență și stabilitate.

Sub o președinție Trump, industria bancară americană previzionează relaxarea normelor de capital și simplificarea aprobatului pentru fuziuni, împreună cu posibile amendamente la legea Dodd-Frank din 2010. Acest context ar putea crea un dezavantaj pentru băncile europene față de rivalele lor americane, în special în domeniile fuziunilor și achizițiilor.

Mantineți-vă informat subiectivând la Newsletter, pentru a primi cele mai bune articole și interviuri exclusive


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro