Băncile din România au fost amendate de Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor. Motivul aplicării unor astfel de sancțiuni a avut ca scop protejarea clienților. Inspectorii au descoperit numeroase nereguli legate de modul în care băncile pun problema atunci când oferă credite solicitanților.
Băncile din România, amendate cu peste 550.000 de lei
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a amendat 11 bănci din țară. Toate au fost sancționate pentru „practici înșelătoare” legate de modul în care calculau ratele. Inspectorii ANPC sunt de părere că aceste unități bancare nu fac decât să îi forțeze pe clienți să ramburseze sume uriașe în primii ani. Acestea ar consta de fapt în dobânda creditului, mult prea puțin din sumele respective fiind de fapt din cuantumul împrumutului propriu zis.
Astfel, ANPC a dispus ca toate băncile respective să trimită notificări către clienții care urmează să beneficieze de grafice de rambursare care au fost modificate.
ANPC a scos la iveală faptul că majoritatea băncilor de la noi, emit grafice de rambursare în cadrul cărora numai 25% din rata lunară este scăzută din împrumutul total. Ceilalți 75% reprezintă de fapt restituirea dobânzilor uriașe.
Numeroși români care s-au împrumutat la bancă au descoperit pe propria piele grozăvia. Totul s-a întâmplat atunci când au dorit să ramburseze anticipat creditele. Aceștia au constat că ani de-a rândul nu au făcut decât să achite dobânda.
De partea cealaltă a baricadei, cei din domeniul financiar susțin că algoritmul după care sunt efectuate calculele scandetare sunt corecte.
Mai mult, aceștia sunt de părere că aceste practici sunt chiar avantajoase pentru clienți.Asta pentru că în cazul ratelor egale, acestea nu cresc pentru o perioadă de 5 ani.
Inspectorii ANPC nu împărtășesc aceleași viziuni și cer mai multă transparență din partea băncilor.