Reclamă

Zilele trecute, 11 bănci din România au fost amendate de ANPC. Acum, comunitatea bancară a decis să aibă prima reacție legat de demersul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Băncile se apără în acest context, asigurând clienții că au practici transparente.

Băncile din România, reacție după amenzile ANPC

Băncile din România au fost puse la zid legat de sistemul dobânzilor. Mai exact, atunci când rata de credit este compusă în primii ani din 35% sold principal de rambursat și restul de 75% fiind doar dobânda.

Reprezentanții acestor unități bancare ies în față și susțin că respectă legislația legat de calculul ratelor. De altfel, aceștia spun că formula de calcul este utilizată peste tot in lume. În acest sens, băncile din România contesta o metodă legală de calcul acceptată în toate statele.

„În fapt vorbim de o formulă de calcul practicată la nivel mondial, astfel că ANPC contestă o metodă legală de calcul a rambursării creditului folosită în întreaga lume. Ne exprimăm regretul pentru interpretările apărute în spaţiul public ca urmare a acestor declaraţii, cu atât mai mult cu cât modul în care se rambursează un credit este prevăzut de lege în OUG 50/2010 şi/sau OUG 52/2016, practica fiind similară cu cea din toate ţările europene şi care a rămas neschimbată de-a lungul anilor. „, se arată în comunicatul transmis de Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) şi Asociaţia Româna a Băncilor (ARB). 

Reprezentanții instituțiilor care apără băncile spun că acest sistem de calcul a fost folosit din 2010.

Prejudicii aduse băncilor?

” A fost reglementat în mod expres faptul că rambursarea creditelor se poate face fie prin rate egale (anuităţi), fie prin rate descrescătoare, iar consumatorul are dreptul să aleagă modalitatea de rambursare”. , mai arată comunicatul.

De altfel, băncile spun că lucrează cât se poate de transparent. Astfel? Toate detaliile legate de credite sunt regăsite în documentele contractuale pe care beneficiarii le obțin. Potrivit acestora, clienții optează pentru ratele egale atunci când vor o valoare mai mare a împrumutului. Mai mult, reprezentanții sistemului bancar spun că plata dobânzii la începutul procesului de achitare are la baza un principiu juridic.

” Plata unei dobânzi mai mari la începutul perioadei de creditare reflectă un principiu economic şi juridic consacrat, şi anume acela că dobânda se calculează la valoarea soldului creditului, acesta fiind, în mod evident, mai mare la începutul perioadei”, conform comunicatului din partea băncilor.

La unison, reprezentanții băncilor cred că isteria pornită de ANPC in acest sens ar aduce prejudicii grave instituțiilor bancare.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro