Reclamă

Pe măsură ce băncile centrale din întreaga lume majorează simultan ratele dobânzilor ca răspuns la inflație, lumea se poate îndrepta către o recesiune globală în 2023. Este așteptat un șir de crize financiare în piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare care le-ar face durabile. 

Băncile centrale din întreaga lume au majorat ratele dobânzilor în acest an cu un grad de sincronicitate neobservat în ultimele cinci decenii – o tendință care este probabil să continue până în anul viitor.

CITEȘTE ȘI – Cum se pregătesc bogații lumii pentru criza. Acțiunile care îți pot salva viața în timpul unei recesiuni

Crește riscul de recesiune în 2023

Sursa: Social media

Cu toate acestea, traiectoria așteptată în prezent a creșterilor ratelor dobânzilor și a altor acțiuni de politică ar putea să nu fie suficientă pentru a aduce inflația globală înapoi la nivelurile observate înainte de pandemie. Investitorii se așteaptă ca băncile centrale să majoreze ratele de politică monetară la nivel mondial la aproape 4% până în 2023. Este vorba de o creștere cu peste 2 puncte procentuale față de media lor din 2021.

Dacă nu se diminuează întreruperile aprovizionării și presiunile de pe piața forței de muncă, acele creșteri ale ratei dobânzilor ar putea lăsa rata inflației globale de bază (excluzând energia) la aproximativ 5% în 2023. Aproape dublu față de media pe cinci ani înainte de pandemie.

Pentru a reduce inflația globală la o rată compatibilă cu obiectivele lor, băncile centrale ar putea avea nevoie să majoreze ratele dobânzilor cu încă 2 puncte procentuale. Dacă aceasta ar fi însoțită de stresul pieței financiare, creșterea PIB-ului global ar încetini la 0,5% în 2023. Este vorba de.o scădere de 0,4% în termeni pe cap de locuitor, care ar îndeplini definiția tehnică a unei recesiuni globale.

„Creșterea globală încetinește brusc, iar încetinirea va continua probabil pe măsură ce tot mai multe țări intră în recesiune.” a declarat președintele Băncii Mondiale, David Malpass

Studiul evidențiază circumstanțele neobișnuit de grele în care băncile centrale luptă astăzi împotriva inflației. Câțiva indicatori istorici ai recesiunilor globale sunt deja avertismente intermitente. Economia globală se află acum în cea mai puternică încetinire, după o redresare post recesiune din 1970.

Încrederea consumatorilor la nivel mondial a suferit deja o scădere mult mai accentuată decât în ​​perioada premergătoare recesiunilor globale anterioare. Cele mai mari trei economii ale lumii — Statele Unite ale Americii, China și zona euro au încetinit brusc. În aceste circumstanțe, chiar și o lovitură moderată a economiei globale în următorul an ar putea duce la recesiune.


Reclamă

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro