Vicepreședintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos, a avertizat că sectorul bancar din umbră este vulnerabil și ar putea declanșa următoarea criză financiară. Acest sector, numit și sectorul non-bancar, cuprinde firme care desfășoară activități bancare, dar nu sunt reglementate ca bănci, printre care fondurile, firmele de asigurări, investitorii în capital de risc și schimburile valutare. 

Într-un interviu acordat publicației Sunday Business Post, de Guindos a explicat că sectorul non-bancar și-a asumat multe riscuri în perioada când ratele dobânzilor erau scăzute, iar acum se află într-o situație vulnerabilă în urma majorării dobânzilor, ceea ce ar putea afecta sistemul financiar. Acest sector este interconectat cu băncile tradiționale, de aceea BCE își concentrează atenția asupra sa. 

BCE: Sectorul bancar ar putea declanșa următoarea criză financiară 

„Nu suntem supervizorii sectorului non-bancar. Dar aceste companii sunt interconectate cu băncile pe care le supervizăm în mod tradiţional, şi de aceea ne uităm şi spre acest sector”, a spus oficialul. 

Deși situația din sectorul bancar european este, în general, solidă și rezilientă, acesta trece prin perioade de incertitudini ridicate, conform oficialului BCE. Sistemul bancar are un nivel mai ridicat al capitalului și lichidității decât în 2008, susține de Guindos. Cu toate acestea, există îngrijorări în privința stabilității financiare, după problemele întâmpinate de Credit Suisse Group AG. 

Banca Centrală Europeană, anunț de groază! Ce ar putea declanșa următoarea criză financiară

Se dorește revenirea rapidă a inflației la 2%

De Guindos a subliniat că revenirea rapidă a inflației la ținta BCE de 2% este dorită, deși se știe că acest lucru nu poate fi realizat imediat. Traiectoria inflației este mai importantă decât simpla readucere a inflației la țintă, a declarat acesta. 

„Ştim că nu poate fi realizată imediat, dar trebuie să fie în orizontul nostru de proiecţie, care este o perioadă de doi ani. Traiectoria inflaţiei este mult mai importantă decât simpla readucere a inflaţiei la ţinta de 2%”, a precizat Luis de Guindos.

Sistemul bancar „trece printr-o perioadă de incertitudini ridicate” 

Datele Eurostat arată că în februarie rata anuală a inflației în zona euro a scăzut la 8,5%, față de 8,6% în ianuarie, înregistrând a patra lună consecutivă de încetinire a prețurilor. În octombrie 2022, a fost înregistrat un avans record de 10,6%.  

De Guindos a subliniat necesitatea analizării modului în care sistemul bancar din SUA și Credit Suisse vor afecta economia zonei euro, în următoarele săptămâni. BCE este deschisă în privința viitorului, dar politica monetară trebuie adaptată la fiecare ședință, fără a exista un angajament prealabil pentru o acțiune specifică, a mai explicat acesta.