Reclamă

Cancerul ovarian ucide anual peste 150.000 de vieți la nivel mondial. Incidența maximă vizează femeile cu vârste cuprinsă între 40 și 65 de ani. Din nefericire, mai mult de două treimi din cancerele ovariene sunt depistate tardiv, din cauza lipsei simptomelor şi a screening-ului periodic. Balonarea este unul dintre principalele simptome, însă aceasta apare când boala este deja într-un stadiu destul de avansat.

Sursa: Social Media

Examinările ecografice regulate și diverse analize de sânge pentru a „prinde” din timp această boală perfidă sunt extrem de importante. Printre acestea se numără examenul ginecologic, ecografia transvaginală și markerii tumorali din sânge. Totodată, trebuie ținut cont și de istoricul familial pozitiv, deoarece cancerul ovarian, mai exact anumite modificări genetice, acesta poate fi transmis pe cale ereditară în 10-15% din cazuri.

Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski este unul dintre cei mai apreciaţi specialiști la nivel european în oncologie, imunoterapie şi tratamentul personalizat al cancerului. Acesta a vorbit într-un interviu despre opțiunile terapeutice pentru o femeie diagnosticată cu cancer ovarian.

Cancerul ovarian nu are simptome în stadiu incipient

„Cancerul ovarian este o boală malignă a ovarelor. Boala poate fi determinată genetic sau poate apărea în mod spontan. Astfel de determinări genetice pot apărea în familiile în care există un cumul de cancere ovariene și/sau mamare și pot fi depistate prin investigații adecvate. Incidența bolii crește odată cu vârsta.

Rata cazurilor noi de cancer ovarian este de aproximativ 10,9 la 100.000 de femei pe an, iar riscul ca o femeie să dezvolte cancer ovarian pe parcursul vieții este de 1 la 78, în timp ce riscul de a muri din această cauză este de 1 la 108.

Decesul survine din cauza răspândirii la alte organe, în principal – dar nu exclusiv – limitate la abdomen, inclusiv zona ombilicală, ganglioni limfatici și ficat. Alte localizări includ pleura și plămânii.”, a povestit Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski.

Medicul a spus că, acest tip de cancer nu are niciun fel de simptom în stadiu incipient.

„Din păcate, cancerul ovarian nu are simptome și, prin urmare, recunoașterea timpurie este destul de neobișnuită. Atunci când apar simptomele, este vorba în principal de balonarea abdomenului sau – în stadiul ulterior – de o creștere a volumului abdominal din cauza producției de lichid. Lipsa simptomelor și strategiile de recunoaștere timpurie fac din cancerul ovarian o boală atât de perfidă.”, a adăugat Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski.

Tratamentul cancerului ovarian

„În majoritatea cazurilor, intervenția chirurgicală este primul pas care trebuie făcut. După aceea, se administrează de obicei chimioterapie, care este adesea aplicată împreună cu o imunoterapie numită Bevacizumab.

După tratamentul de aproximativ 4-5 luni cu chimioterapie și cu excepția cazurilor foarte avansate, pacienta este apoi urmărită la intervale regulate de timp pentru recidivă, prin analize de sânge și tomografii computerizate.”, precizează Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski.

Întrebat dacă tratamentul influențează în vreun fel viața amoroasă, medicul a oferit imediat răspunsul.

„Cu excepția sechelelor chirurgicale, aceasta nu este, de obicei, afectată direct. De menționat însă că fertilitatea nu poate fi păstrată, având în vedere că ovarele sunt îndepărtate.”, a declarat medicul.


Reclamă

Share.

Sunt o persoană liniștită, sociabilă și ambițioasă. Îmi place ideea de a livra informații necunoscătorilor, ador să ascult poveștile oamenilor și să ofer ajutor atunci când mi se cere.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro