Reclamă

O echipă de cercetători de la Universitatea din Edinburgh utilizează, într-o premieră mondială, bacterii pentru recuperarea metalelor rare din baterii vechi și echipamente electronice aruncate. Această cercetare inovatoare urmărește extragerea de litiu, cobalt, mangan și alte minerale care sunt esențiale pentru fabricarea mașinilor electrice și a altor dispozitive de tehnologie ecologică, a informat The Guardian.

Profesorul Louise Horsfall, președintele catedrei de biotehnologie durabilă de la Universitatea din Edinburgh, a subliniat importanța acestor metale rare în tranziția către tehnologii sustenabile. „Dacă vom pune capăt dependenței noastre de produsele petrochimice și ne vom baza pe electricitate pentru încălzire, transport și energie, atunci vom deveni din ce în ce mai dependenți de metale. Toate sistemele fotovoltaice, turbinele eoliene și motoarele pentru mașinile electrice necesită metale rare esențiale pentru funcționarea lor,” a declarat aceasta.

Cercetătorii au atenționat că o mare parte a rezervelor și procesărilor de elemente rare se află sub controlul Chinei, subliniind necesitatea unei economii circulare pentru a preveni epuizarea rapidă a acestor resurse. „Există doar o cantitate limitată de aceste metale pe Pământ și nu ne mai putem permite să le aruncăm ca deșeuri, așa cum facem acum,” a afirmat Louise Horsfall.

Prin utilizarea bacteriilor, echipa condusă de Horsfall a reușit să extragă metale valoroase precum manganul, nichelul, litiul și cobaltul din deșeuri. Profesorul a explicat modul în care bacteriile efectuează procese uimitoare, sintetizând nanoparticule de metale ca un mecanism de detoxifiere.

Planurile viitoare ale echipei includ utilizarea unor versiuni de bacterii modificate genetic pentru a crește eficiența procesului de extragere a metalelor și a le separa mai eficient. „În mod esențial, trebuie să putem extrage cobaltul și nichelul separat,” au adăugat cercetătorii.

Următoarea etapă va fi demonstrarea că aceste metale, odată recuperate din deșeurile electronice, pot fi reutilizate pentru a crea baterii sau dispozitive noi. Reciclarea acestor metale rare va fi crucială pentru ajustarea la noile legislații, care impun utilizarea semnificativă a materialelor reciclate în tehnologia ecologică.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro