Autoritățile din Brăila sunt în alertă maximă, după ce au detectat o bacterie periculoasă în apele Dunării. Până la remediere situației, populația a fost înștiințată să nu consume apa sau alimente care au atins apa din fluviu.
Bacteria deosebit de periculoasă detectată este Clostridium Perfringens. Aceasta se regăsește în mod normal în apele fluviului, însă în catități mai este deosebit de periculoasă pentru corpul uman.
Autorităție au detectat bacteria la stația de tratare a apei potabile din Gropeni. Cetățenii cu case din zonă au fost avertizați să nu consume apa din fluviu și nici alimente care au atins apa.
Dacă ajunge în organism, bacteria poate provoca probleme grave de sănătate. Simptomele sunt asemănătoare cu enterocolita.
Cetățenii sunt sfătuiți să apeleze la medic de urgență dacă observă asemenea simptome. Ele pot apărea la 12 ore de la consumul de apă sau pește care a trăit în apa contaminată.
Este foarte important ca populația să nu consume alimente în formă crudă care au fost spălate în prealabil în fluviu, practic să nu existe o ingestie a apei sau să mă spăl pe mâini în fluviul Dunărea după care să mănânc. Dacă apar simptome specifice, scaune diareice, dureri abdominale, să ia legătura cu medicul de familie., a transmis Gabriel Ciochină, director executiv DSP Brăila.
Apele Române Brăila și Garda de Mediu au demarat o anchetă. Urmează să se stabilească care este cauza acestei infestări, dar și cine este responsabil. Nivelul bacteriei din apa fluviului urmează să fie testat mai multe zile la rând, în mai multe zone.
Suspiciunea principală este că un operator economic a revărsat în Dunăre apă uzată. Mai exact, dejecții de animale, posibil de la o fermă. În caz că se va găsi vinovatul, primi o amendă de până la 80.000 de lei.
Peștele din Dunăre, alimentul cel mai periculos în acest context
Populație trebuie să știe că nu doar apa fluviului este periculoasă, ci și peștele care a trăit acolo. În cazul în care achiziționează pește sau se încumetă să pescuiască, oamenii au fost sfătuiți să fie foarte atenți.
Pentru a evita orice risc asupra sănătății, este recomandat ca peștele să fie gătit cât mai bine. Temperatura la care trebuie expus înainte să fie consumat este de 70 de grade Celsius.