Reclamă

Un raport al Asociaţiei Americane pentru Cercetarea Cancerului (AACR) a dezvăluit că bacteria Helicobacter pylori, cunoscută ca H. pylori, este responsabilă pentru cel mai mare număr de cazuri de cancer la nivel mondial. În 2018, H. pylori a cauzat peste 800.000 de cazuri de cancer, iar aproximativ 30-40% dintre americani au fost infectați cu acest agent patogen la un moment dat.

Bacteria este capabilă să ducă la dezvoltarea a două tipuri de cancer gastric: limfomul MALT și adenocarcinomul, acesta din urmă fiind cel mai frecvent tip de cancer de stomac.

Conform dr. Linda Cummings, gastroenterologist la Centrul medical din cadrul Spitalelor Universitare Cleveland Clinic și profesor la Universitatea Case Western Reserve, bacteria H. pylori reprezintă cel mai puternic factor de risc pentru cancerul gastric. „Persoanele cu o infecție cu această bacterie au un risc de două până la șase ori mai mare de a dezvolta cancer gastric și limfom MALT în comparație cu cei care nu sunt infectați”, a menționat Cummings.

Infecția cu H. pylori poate fi asimptomatică, dar simptomele posibile includ vărsături, pierdere în greutate, dificultăți de înghițire și arsuri severe la stomac. Infecția este mai frecventă în țările cu venituri mici și medii, dar în Statele Unite există anumite comunități, precum populațiile indigene, care prezintă o incidență mai ridicată.

În țările cu rate mari ale cancerului gastric, cum sunt cele din Asia, se recomandă depistarea prin endoscopie sau teste radiografice de la vârsta de 40 sau 50 de ani. Protejarea împotriva infecției implică măsuri de igienă și sanitație, utilizarea individuală a ustensilelor și apă curată.

Tratarea infecției cu H. pylori devine din ce în ce mai complicată datorită rezistenței crescute la antibiotice, necesitând regimuri medicamentoase complexe care includ supresoare de acid gastric și antibiotice.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro