Reclamă

Elevii de clasa a XII-a vor susține joi, 4 iulie, proba la alegere a profilului și a specializării din cadrul examenului de Bacalaureat 2024. Subiectele și baremele pentru probele la alegere – fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, psihologie, economie, sociologie sau filosofie – vor fi publicate pe edu.ro, la ora 15:00. Acestea pot fi consultate și pe Digi24.ro, imediat ce vor fi disponibile.

Ultima probă scrisă – Limba și literatura maternă – se va desfășura vineri.

Luni, 1 iulie, candidații au susținut proba scrisă la Limba română, iar marți, 2 iulie, proba obligatorie a profilului, disciplinele variind în funcție de profil: Matematică sau Istorie.

Candidații vor putea intra în centrul de examen între orele 7:30 și 8:30. Este interzisă intrarea în sala de examen cu telefoane mobile, culegeri, manuale, notițe, însemnări sau orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poșete sau genți. Cei care încalcă aceste reguli riscă să fie eliminați din examen.

Conform metodologiei de organizare a examenului de Bacalaureat, accesul candidaților în centrul de examen se face astfel: un cadru didactic și un membru al personalului de pază solicită prezentarea actului de identitate și verifică dacă fotografia corespunde. Candidații sunt îndrumați spre zona unde se află sălile de examen și sunt atenționați să citească extrasele din metodologie afișate pe ușa sălii de examen. Candidații care au materiale nepermise sunt îndrumați să le depoziteze într-o sală special amenajată.

Sălile de examen vor fi dotate cu camere de supraveghere video și audio. Membrii comisiilor de Bacalaureat vor fi instruiți privind descărcarea și multiplicarea subiectelor, predarea și preluarea lucrărilor scrise, evaluarea acestora și depozitarea bagajelor. Activitatea de monitorizare prin camere de supraveghere se va desfășura conform unei proceduri stabilite de Comisia Națională de Bacalaureat.

Inregistrările video din sălile de examen vor fi verificate prin sondaj după încheierea probei scrise. În cazul în care se constată nereguli sau tentative de fraudă, se va verifica înregistrarea integrală a tuturor sălilor din centrul respectiv. Dacă neregulile sunt confirmate, comisia de Bacalaureat poate lua măsuri de sancționare, inclusiv eliminarea candidaților din examen. Comisia de Bacalaureat județeană sau a municipiului București va propune eventualele sancțiuni și va informa Comisia Națională de Bacalaureat.

Primele rezultate vor fi afișate pe 8 iulie până la ora 12:00. Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, între orele 12:00 și 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. „Candidaţii care contestă rezultatul iniţial al evaluării trebuie să completeze, să semneze și să depună o declarație-tip în care menționează că au luat cunoștință că nota acordată poate modifica nota inițială, prin creștere sau descreștere”, se arată în metodologia examenului.

Rezultatele finale vor fi afișate pe 12 iulie, atât în centrele de examen, cât și online.

În conformitate cu regulamentul GDPR, rezultatele vor fi afișate anonimizate prin atribuirea de coduri candidaților.

Ministerul Educației pune la dispoziție o linie telefonică TELVERDE, 0800801100, pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind organizarea și desfășurarea examenului, în zilele în care se desfășoară probele scrise, între orele 8:00 și 16:00.

Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație va publica zilnic, la ora 15:00, subiectele și baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă pe site-ul subiecte.edu.ro.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro