Reclamă

Avocatul Poporului a prezentat miercuri Raportul de activitate pentru anul 2024, dezvăluind că instituția a primit peste 12.000 de petiții, iar în 3.600 de cazuri s-a sesizat din oficiu. Printre cele mai comune probleme semnalate se numără nivelul de trai, condițiile de muncă, educația, sănătatea, recunoașterea dreptului de proprietate și respectarea drepturilor de pensie sau alte asigurări sociale, potrivit declarațiilor oficiale ale instituției.

„Pentru a soluționa orice petiție avem la îndemână câteva proceduri, tipice unui mediator, schimburi de adrese cu respectivele autorități, discuții telefonice, anchete pentru lămurirea unor aspecte și emiterea unor recomandări. Nu avem posibilitatea de a decide noi în locul respectivei autorități administrative și nici de a sancționa pe cineva, nici măcar atunci când autoritățile ignoră solicitările noastre și pur și simplu nu ne răspund…”, se arată în Raport.

Instituția subliniază că relația cu administrația publică, în special cea locală, este în general pozitivă. „…intervenția și prezența instituției noastre îi ajută pe mulți din administrație să înțeleagă cum trebuie să procedeze astfel încât drepturile persoanelor să fie respectate”.

De asemenea, Raportul menționează că Avocatul Poporului are dreptul de a sesiza Curtea Constituțională, dar nu este o obligație. „Subliniem că avem dreptul și nu obligația de a sesiza Curtea Constituțională. Primim anual cam 1.200-1.300 de petiții prin care ni se solicită să ne adresăm Curții Constituționale pe diferite texte de lege, de foarte multe ori chiar fără argumente…”.

În plus, este subliniată și dificultatea cu care se confruntă instituția din cauza unor petiții care contestă deciziile instanțelor, lucru considerat imposibil de soluționat de către Avocatul Poporului.

Concluzia principală extrasă din petițiile primite în 2024 reflectă o mare nemulțumire față de nivelul de trai și diversele aspecte sociale, dar și o posibilă lipsă de încredere în serviciile și funcționarii statului, cauzată de o comunicare deficitară și lipsă de transparență din partea autorităților.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro