Avocatul poporului din Rusia, Tatiana Moskalkova, le-a propus marți deputaților ruși să examineze posibilitatea de pedepsire a străinilor pentru rusofobie și extremism, în raportul său de activitate pe 2023, prezentat în Duma de Stat, relatează EFE, preluată de Agerpres.

„Merită să fie discutată ideea creării unor mecanisme juridice eficiente care ar face posibilă urmărirea penală a cetățenilor și oficialilor străini pentru rusofobie și manifestări de extremism, precum și înăsprirea pedepselor pentru astfel de acte”, susține Moskalkova în raportul său.

Moskalkova a denunțat o „rusofobie fără precedent” dezlănțuită – în opinia sa – în Occident și în cadrul organizațiilor internaționale aflate sub influența acestuia, care a căpătat forme și mai agresive în 2023.

„Există mai mult decât suficiente exemple ale acestei nebunii care nu întâmpină nici cea mai mică condamnare din partea comunității internaționale”, a declarat oficialitatea rusă.

Ombudsmanul a propus guvernului să ia în considerare măsuri de sprijin în Rusia pentru cetățenii ruși care sunt deportați, deoarece legislația țării acordă statutul de refugiat doar străinilor.