Reclamă
Reclamă

Avioanele de vânătoare suedeze au interceptat o aeronavă militară rusă după ce aceasta a încălcat pentru scurt timp spaţiul aerian al Suediei, vineri, la est de insula baltică Gotland, au anunțat sâmbătă forțele armate ale țării nordice, citate de Reuters.

Ministrul suedez de Externe, Tobias Billstrom, a calificat încălcarea spaţiului aerian ca fiind „inacceptabilă” şi a declarat că oficialii Ambasadei Rusiei la Stockholm vor fi chemați la ministerul său pentru incident. „Suntem în contact strâns cu aliaţii şi partenerii cu privire la evenimentele din zona noastră imediată”, a declarat Billstrom pentru Reuters, în comentarii trimise prin e-mail.

Ambasada Rusiei în Suedia nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Reclamă

Forțele armate ale Suediei au declarat într-un comunicat că avioanele Gripen au fost trimise pentru a intercepta avionul rusesc, un SU-24, după ce acesta nu a răspuns la un avertisment radio al controlorilor militari de trafic aerian, scrie News.ro. Șeful forțelor aeriene suedeze, Jonas Wikman, a declarat că incidentul a arătat o lipsă de respect pentru integritatea teritorială a Suediei. „Am urmărit întregul lanț de evenimente și am fost pregătiți să intervenim”, a spus el.

Incidentul de vineri a avut loc în vreme ce Suedia – cel mai nou membru al NATO – și câțiva dintre noii săi aliați participă la exerciții navale în Marea Baltică. Armata suedeză a spus că încălcări similare ale spațiului aerian de către aeronave rusești au avut loc ultima dată în 2022, când două avioane SU-27 și două SU-24 au încălcat spațiul său aerian de lângă Gotland.

Finlanda, vecina Suediei, a declarat, vineri, separat că suspectează că patru avioane militare rusești au încălcat spațiul său aerian pe 10 iunie.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro