Reclamă

Înainte de a călători în străinătate, este esențial să ne informăm cu privire la riscul de îmbolnăvire din zonele respective. Iată la ce trebuie să fiți atenți atunci când plecați în vacanță.

Călătoriile în zonele endemice pentru anumite infecții prezintă riscuri de îmbolnăvire, cum ar fi:

  • Meningita meningococică în Africa subsahariană.
  • Rabia în America de Sud, Africa de Nord și Asia.
  • Febra galbenă în India, Guyana Franceză, Africa și America de Sud.
  • Encefalita de căpușă în Europa Centrală, Nordul Asiei și Nordul Chinei.
  • Encefalita japoneză în țările din Sud-Estul Asiei și India.
  • Malarie în Africa și India.

Persoanele care trebuie să călătorească în țările cu risc de polio, precum Afganistan, Pakistan, Malaysia, Filipine și Yemen, ar trebui să se vaccineze împotriva poliomielitei cu 4 săptămâni înainte de călătorie sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia.

Aveți mare grijă unde plecați în vacanță! Care sunt zonele turistice cu cel mai mare risc de îmbolnăvire
Vola.ro

Pentru persoanele care călătoresc în alte țări precum Angola, Benin, Burkina Faso, Camerun, Republica Central Africană, Ciad, Coasta de Fildeș, Republica Democrată Congo, Republica Congo, Egipt, Etiopia, Ghana, Guinea, Iran, Liberia, Malaiezia, Mali, Niger, Nigeria, Sierra Leone, Somalia, Sudan, Sudanul de Sud, Tajikistan și Togo, vaccinarea antipolio este recomandată.

La ce să fiți atenți când plecați în vacanță

Malaria, care se transmite prin mușcăturile de țânțari Anopheles infectați și transfuzii de sânge, este o problemă majoră în Africa.

Înainte de călătorie, consultați un medic infecționist pentru a primi un tratament profilactic antimalaric, sub formă de pastile comprimate.

Ce trebuie să faceți dacă trebuie să călătorești în Ucraina

Pentru călătorii în Ucraina, se recomandă vaccinarea împotriva difteriei, având în vedere că au fost confirmate cazuri de difterie în anul 2019 în această țară.

În caz de îmbolnăvire sau accident în străinătate, trebuie să luați legătura imediat cu cea mai apropiată unitate medicală sau cu ambasada/consulatul României. Asigurați-vă că aveți la îndemână polița de asigurare medicală sau de călătorie și comunicați cu medicul detaliile privind starea de sănătate și antecedentele medicale. Dacă nu cunoașteți limba locală, cereți ajutorul unui translator sau solicitați asistența ambasadei sau consulatului românesc din apropiere.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro