Un medic a fost amendat cu 2.000 de euro pentru înregistrarea ilegală a unei paciente în spitalul în care lucrează.

Un medic a fost sancționat de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDC) cu o amendă de aproape 2.000 de euro după ce a filmat o pacientă în spital, fără permisiunea acesteia. Incidentul a avut loc în luna iunie și a ieșit la iveală în urma unei investigații.

Înregistrarea ilegală postată pe Facebook

Medicul a înregistrat secret o pacientă în timpul activității sale în spital și a distribuit clipul pe rețeaua de socializare Facebook, fără a obține acordul pacientei. Chiar dacă filmarea a fost ștearsă în aceeași zi, se pare că a fost vizualizată de un număr mare de persoane.

Înregistrarea audio-video a dus la dezvăluirea datelor personale ale pacientei, inclusiv imaginea, vocea, numele, prenumele și starea de sănătate. Medicul a înlăturat clipul de pe pagina sa de Facebook în ziua respectivă, dar acesta fusese deja văzut de multe persoane și distribuit pe diverse site-uri și canale media.

Aveți mare grijă la postările de pe rețelele de socializare! Puteți primi amenzi de mii de euro
Social media

Amenda aplicată medicului

ANSPDC a decis să sancționeze medicul cu o amendă de aproximativ 10.000 de lei, echivalentul a 2.000 de euro, pentru încălcarea drepturilor pacientului. Legea privind drepturile pacientului prevede că acesta are dreptul de a nu fi fotografiat sau filmat într-o unitate medicală fără consimțământul său, cu excepția cazurilor în care imagini sunt necesare în scop diagnostic sau tratament și pentru evitarea suspiciunii de malpraxis.

Măsură corectivă și respectarea prevederilor legale

Pe lângă amenda impusă, ANSPDC a dispus și o măsură corectivă, cerând medicului să asigure conformitatea cu Regulamentul General privind Protecția Datelor (GDPR) în ceea ce privește prelucrarea datelor personale. Aceasta înseamnă că datele personale ale pacienților trebuie să fie prelucrate în conformitate cu legile referitoare la serviciile medicale și protecția datelor personale, evitându-se colectarea și divulgarea ilegală, excesivă sau neautorizată a acestor date.