De-a lungul timpului, aceste fake-news-uri au fost combătute de specialiștii din domeniul medical. Același lucru se întâmplă și în prezent, după ce în spațiul public a apărut o informație total falsă. Mai clar, oamenii sunt sfătuiți să înceapă își administreze aspirină cu două săptămâni înainte de vaccinarea anti-COVID. De ce? Pentru a fi prevenită apariția cheagurilor de sânge.

Medicul Gabriel Tatu-Chițoiu, fost președinte al Societății Române de Cardiologie, povestește ce se întâmplă dacă facem, această greșeală imensă.

1. Cât de rău îți poate face aspirina

”Mecanismul prin care pot apărea cheaguri postvaccinare nu are nimic de a face cu modul în care acționează aspirina. Mecanismul post vaccinare este identic cu ceea ce se întâmplă (rar) după administrarea de heparine (sindromul HIT=Heparin Induced Thrombocytopenia). Practic apar niște anticorpi împotriva factorului IV al trombocitelor. Urmarea? scăderea dramatică a numărului de trombocite (trombocitopenie) concomitent cu aglutinarea (ingramadirea) lor în artere/vene rezultând apariția de cheaguri care astupă (ocluzioneaza) arterele/venele”, povestește medicul.

Conform acestuia, aspirina are cu totul alt efect. Mai exact, aceasta blochează o enzimă din trombocite numită ciclooxigenaza prin aceasta reducând capacitatea lor de a se agrega. Astfel aspirina nu împiedică apariția de anticorpi antifactor IV. Acest lucru înseamnă că acești anticorpi nu au nimic de a face cu aspirina, ci o ignoră complet, „văzându-și de treaba lor pe trombocite”.

2. Crește riscul de hemoragii cerebrale

Acest „sfat” legat de administrarea aspirinei poate provoca necazuri mari. Reducerea severă a numărului de trombocite prin mecanismul descris de medic mai sus crește enorm riscul de hemoragii digestive sau cerebrale. Acest lucru se întâmplă fiindcă nu mai ai trombocite cu care să te aperi, ele fiind blocate prin acțiunea anticorpilor anti factor IV.

„În acest context exact de aspirină NU ai nevoie! Aspirina, al cărei potențial de a induce hemoragii este arhicunoscut. Această pastilă POATE CREȘTE MAJOR RISCUL DE HEMORAGII sau le poate agrava pe cele deja declanșate la acești pacienți cu trombocitopenie postvaccin. Pe scurt – nu numai că nu te ajută dar poate chiar să agraveze această situație. Și mai pe scurt: este total CONTRAINDICATĂ.” – spune medicul într-un mesaj pe Facebook.

De asemenea, medicul subliniază că nu există nicio dovadă că pre-tratamentul cu aspirină poate preveni cheagurile induse de vaccin.

2. Cine are voie să ia aspirină

Din acest motiv, mai spune medicul cardiolog, aspirina nu este recomandată în reglementările actuale legate de vaccinarea Covid-19.  Astfel, aspirina este strict indicată doar la bolnavii cardiovasculari severi sau cu risc de complicații severe.

„Pe scurt: nu luați aspirina înainte / după vaccinare. Nu ajută cu nimic ba mai mult va poate face rău.” – mai precizează medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chițoiu.