România se pregătește să înfrunte o megafurtună care va traversa țara de la vest la est, aducând acumulări de apă de până la 100 de litri pe metru pătrat. Riscul de inundații este amplificat de suprapunerea acestei furtuni cu viitura de pe Dunăre, autoritățile fiind în alertă.
În comuna Rast din județul Dolj, localnicii retraiesc teama inundațiilor devastatoare de acum 18 ani, când 3.000 de persoane au fost evacuate în urma cedării digului de pe malul Dunării. „Aceasta este una dintre cele peste 300 de case distruse de inundații” a precizat jurnalista Elena Alexandru.
În 2006, inundațiile au lăsat 800 de oameni fără locuințe, mulți dintre ei fiind nevoiți să se mute în noul Rast. O localnică, care și-a pierdut casa, a declarat: „Era o vârstă când ne făcusem ce ne trebuie, copii erau în școală”. Alții, rămași în vechiul sat, se tem de o situație similară: „Pentru mine, fata mea, am 85 de ani…ce-mi trebuie. Nu mai văd, aia e”, a spus o altă localnică.
Primarul comunei Rast, Ciprian Arnăutu, a afirmat că digurile au fost refăcute: „S-au băgat, am înțeles, și de la Apele Române și ceva fier, care să fie sigur”, dând asigurări că autoritățile sunt pregătite.
Meteorologii au emis avertizări Cod Portocaliu și Cod Galben în mai multe regiuni ale țării. În Oltenia, Muntenia, și sudul Transilvaniei sunt așteptate ploi torențiale cu cantități de apă de până la 70 l/mp. În Moldova și Dobrogea, precipitațiile pot depăși 70 l/mp, iar vântul poate atinge rafale de până la 85 km/h.
Hidrologii au emis un Cod Portocaliu pentru mai multe râuri, inclusiv Mureş, Olt, și Argeș. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a făcut apel la autoritățile locale să asigure degajarea cursurilor de apă pentru a evita blocarea acestora cu resturi.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a crescut capacitatea operațională în județele vizate de Codul portocaliu. În cadrul unei videoconferințe, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, și șeful DSU, Raed Arafat, au prezentat măsurile suplimentare de intervenție, menționând prealertarea a două elicoptere dotate cu troliu.
Pe măsură ce România se confruntă cu condițiile meteorologice severe, polițiştii au sfătuit șoferii și pietonii să adopte o conduită preventivă, iar pompierii și salvamontiștii au emis recomandări pentru a minimiza riscurile și a asigura siguranța publică.