Poliția Română avertizează asupra unei noi metode de fraudă care se răspândește acum pe WhatsApp, unde persoane rău intenționate se dau drept prieteni, membri ai familiei sau chiar reprezentanți ai unor instituții, pentru a prelua controlul asupra conturilor de WhatsApp ale utilizatorilor.
„Persoanele rău voitoare vor solicita un cod de verificare pe care l-ați primit prin SMS, invocând diverse motive (precum o ‘eroare tehnică’ sau ‘necesitatea urgentă de ajutor’). După ce le furnizați codul, aceștia pot prelua controlul asupra contului dumneavoastră de WhatsApp și îl pot utiliza pentru a înșela alte persoane sau pentru alte scopuri”, a informat Poliția Română.
Pe 14 februarie, Poliția municipiului Suceava a primit o plângere din partea unei femei de 66 de ani, care a fost înșelată cu suma de 3.843 lei. Femeia a relatat polițiștilor că a primit pe 11 februarie un SMS cu textul: „Bună mama, telefonul meu este stricat, poți salva numărul ăsta și să îmi dai, te rog, un mesaj pe WhatsApp. Acesta este noul meu număr”.
Crezând că mesajul provine de la fiica sa, femeia a salvat numărul și a început să comunice pe WhatsApp cu așa-zisa fiică. Sub pretextul achiziționării unui telefon mobil, aceasta i-a cerut femeii să transfere suma de 3.843 lei într-un cont indicat. După ce a efectuat tranzacția, femeia a realizat abia pe 13 februarie, când a descoperit că mesajele au fost șterse, că a fost victima unei înșelăciuni. Conform detaliilor din istoricul tranzacțiilor, contul femeii a fost debitat cu 3.843 lei pe 11 februarie 2025.
În această situație, polițiștii din Suceava continuă investigațiile sub aspectul infracțiunii de „înșelăciune”.
Inspectoratul Județean de Poliție Suceava recomandă cetățenilor să fie precauți la mesajele primite de la numere necunoscute sau chiar de la contacte salvate. Este posibil ca infractorii să pretindă că sunt persoane cunoscute sau oficiali și să ceară trimiterea codului de verificare primit prin SMS.
Iată câteva sfaturi utile oferite de polițiști pentru utilizatorii rețelelor de socializare: nu furnizați coduri de verificare sau date personale persoanelor care vă contactează din senin și verificați întotdeauna autenticitatea mesajelor înainte de a acționa.