Urmează caniculă și ploi torențiale. Ce zone sunt afectate

Meteorologii vin cu noi vești pentru zilele ce urmează. Țara se împarte iar în două. O parte a teritoriului se va afla sub un val de caniculă și temperaturi greu de suportat, iar altă parte o să fie acaparată de ploi torențiale și vijelii. Au fost emise trei avertizări, două coduri galbene și unul portocaliu.

Cod galben de caniculă

Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare nowcasting Cod galben de val de căldură și disconfort termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Avertizarea este valabilă în intervalul 8, 9 august și vizează regiunile sudice și sud-estice.

„Valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime nu vor coborî sub 18…21 de grade.”, anunță meteorologii.

Avertizare meteo! Au fost emise două coduri galbene și unul portocaliu. Urmează caniculă și ploi torențiale
meteoromania.ro

Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată

De asemenea, meteorologii au mai emis o avertizare nowcasting Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. Avertizarea este valabilă în intervalul 8 august, ora 12:00 – 10 august, ora 10:00.

„La munte, în Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei, mai ales după-amiaza și seara, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și izolat 40…60 l/mp.

În majoritatea regiunilor, până la sfârșitul săptămânii, vor fi perioade cu instabilitatea atmosferică accentuată.”, anunță meteorologii.

Cod portocaliu de ploi abundente

Mai mult, meteorologii au mai emis și o avertizare nowcasting Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și  ploi abundente. Avertizarea este valabilă în intervalul 8 august, ora 16:00 – 10 august, ora 10:00.

„În zonele montane și submontane vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…80 l/mp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.”, mai spun meteorologii.

Avertizare meteo! Au fost emise două coduri galbene și unul portocaliu. Urmează caniculă și ploi torențiale
meteoromania.ro
Distribuie

Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații Publice, SNSPA. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune, activează în presa online de trei ani. În prezent este redactor al publicației Substanțial.ro. Este bine ancorată în tot ceea ce ține de showbiz și la curent cu ultimele noutăți.