Meteorologii vin cu noi vești nu tocmai bune pentru zilele următoare.

Vreme este, din nou, la extreme. O parte din țară se confruntă cu temperaturi ridicate și o atmosferă sufocantă. A fost emis un cod galben de caniculă și se anunță valori termice mari. Pe de cealaltă parte, românii nu scapă nici de precipitațiile abundente. A fost emis și un cod galben de averse torențiale. Care sunt zonele afectate de cele două coduri?

Cod galben de caniculă

Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare nowcasting Cod galben de val de căldură. Disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Avertizare este valabilă în intervalul: 29 și 30 august.

„Luni (29 august) și marți (30 august) valul de căldură va persista în regiunile sudice și estice. Local va fi caniculă, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 32 și 37 de grade.

În regiunile sud-estice disconfortul termic se va menține ridicat și pe parcursul zilei de miercuri, 31 august.”, au anunțat meteorologii.

Avertizare ANM! A fost emis un cod galben de caniculă, dar și un cod galben de averse torențiale. Ce zone sunt afectate
meteoromania.ro

Cod galben de averse torențiale

De asemenea, meteorologii au mai emis un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. Avertizarea este valabilă pentru intervalul 29 august, ora 12:00 – 30 august, ora 10:00.

„În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crișana, Maramureș, vestul Olteniei, în cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Moldovei, în Carpații Occidentali, în nordul Carpaților Orientali și local în Carpații Meridionali. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp.

Gradul de instabilitate atmosferică se va menține accentuat pe tot parcursul săptămânii.”, au mai anunțat meteorologii.

Avertizare ANM! A fost emis un cod galben de caniculă, dar și un cod galben de averse torențiale. Ce zone sunt afectate
meteoromania.ro