Medicul pediatru Mihai Craiu le transmite părinților să fie atenți atunci când le dau copiilor medicamente pentru tuse și răceală fără să consulte specialistul. Din cauza acestor obiceiuri, copiii sunt supuși unor riscuri uriașe. În SUA, de exemplu, peste 40 de copii mici au decedat ca urmare a utilizării excesive și a supradozării accidentale.
Medicul a postat aceste sfaturi importante pe pagina sa de Facebook, având în vedere că pandemia de coronavirus afectează și copiii, iar sezonul răcelilor se apropie.
Avertisment pentru părinți
„Mulți copii răcesc acum, când a scăzut semnificativ temperatura… Când ar trebui să ne impacientăm în fața unui copil mic (cu vârstă sub 5 ani) care tușește și are febră?… Aș reveni cu o mare rugăminte adresată părinților: nu mai administrați „coktailuri” de siropuri antitusive și antihistaminice copiilor care au răceli banale”, este mesajul medicului român.
Mihai Craiu aduce în discuție un sondaj recent făcut în SUA, printre părinții americani, care arată că aproape jumătate dintre aceștia au dat copiilor medicamente pentru tuse și răceală.
SUA: 40 de copii au murit din cauza medicamentelor
„Peste 40 de decese au fost raportate, la copii mici, în SUA, ca urmare a utilizării excesive și a supradozării accidentale sau voluntare a acestor CCM”, mai anunță Mihai Craiu.
De asemenea, medicul explică faptul că autoritățile americane interzic utilizarea CCM ca automedicație, mai ales la copiii cu vârste de sub 4 ani. Aceste medicamente sunt etichetate cu această avertizare, chiar de către producători, precizează medicul român.
Sistemul medical românesc, la pământ
În România se apropie sezonul rece, iar mulți dintre părinți preferă să nu își ducă copiii la medic atunci când au o problemă ci să îi trateze singuri, acasă. Una dintre cauzele acestor situații este și faptul că sistemul medical de la noi din țară este la pământ. Cine se duce la spital, la policlinică, sau chiar și la medicul de familie, trebuie să aștepte ore în șir pentru a intra la control. Din acest motiv unele persoane preferă să se ducă la privat sau, în cazul celor care nu au bani, să se trateze acasă.