Irena Stoynova, în vârstă de 39 de ani, a fost aproape să-și piardă viața după ce a ales să abandoneze recomandările medicilor, încercând să se vindece de cancer printr-o dietă bazată pe sucuri de fructe. Respingând tratamentul convențional, ea a investit 2.000 de lire sterline în storcătoare de fructe și a dedicat până la trei ore zilnic preparării sucurilor, fiind convinsă că acest regim ar putea avea proprietăți vindecătoare.

Dieta extrema a dus-o pe Stoynova în pragul morții, femeia pierzând 20 de kilograme și dezvoltând probleme serioase de sănătate, inclusiv acumulare de lichid în plămâni. Deși era slăbită și avea halucinații, a continuat să urmeze această dietă, influențată de convingerile unui individ popular pe rețelele sociale, care promova ideea că organismul se poate auto-vindeca.

Abia după ce a fost transportată de urgență la spital și medicii i-au reiterat gravitatea stării sale, Stoynova a acceptat să înceapă chimioterapia, tratament pe care îl refuzase anterior. Drept urmare, starea ei de sănătate s-a îmbunătățit semnificativ, făcând-o să realizeze că efectele secundare ale chimioterapiei erau mult mai suportabile decât consecințele dietei sale extreme.

Este grozav să crezi anumite lucruri, este grozav dacă sunt susținute de știință, dar te rog, nu-ți întrerupe tratamentul așa cum îți spun medicii. Eu aproape mi-am pierdut viața, a afirmat Stoynova, subliniind importanța aderenței la tratamentul medical recomandat. Dr. Clare Rees de la Frimley Health NHS Foundation Trust a confirmat gravitatea situației, menționând îndoiele privind supraviețuirea pacientei la internare.