Secretarul general al Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA), Philippe Lazzarini, a emis miercuri un avertisment grav în fața Consiliului de Securitate al ONU, susținând că desființarea acesteia ar putea accelera foametea în Fâșia Gaza și ar putea "condamna o generație de copii la disperare", alimentând "ciclurile nesfârșite de violență". Declarațiile lui Lazzarini vin în contextul acuzațiilor din partea Israelului către UNRWA de a fi angajat "peste 400 de teroriști" în Fâșia Gaza, acuzații care au dus la suspendarea temporară a finanțărilor de către anumite țări donatoare.
UNRWA, instituție înființată în 1949 de Adunarea Generală a ONU, joacă un rol crucial în oferirea de servicii umanitare în regiuni precum Gaza, Cisiordania, Liban, Iordania și Siria, dispuând de peste 30.000 de angajați. Conform lui Lazzarini, agenția reprezintă "coloana vertebrală a operațiunilor umanitare" din aceste zone și o eventuală desființare ar agrava sever situația umanitară, "accelerând declanșarea foametei" și compromițând asigurarea serviciilor esențiale pentru populația traumatizată.
Criza umanitară din Gaza este deja la cote alarmante, cu aproape 34.000 de oameni, majoritatea civili, raportați decedați de la începutul ofensivei israeliene, potrivit Ministerului Sănătății al Hamas. Lazzarini a subliniat dificultățile în returnarea la procesele educaționale pentru aproape jumătate de milion de copii afectați și a omagiat memoria celor 178 de angajați UNRWA care și-au pierdut viața în conflict.
În contrast cu aceste argumente, ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, a criticat obiectivele UNRWA, sugerând că alte ONG-uri și agenții ale ONU ar putea prelua rolul acestei agenții. Situația tensionată dintre cele două părți rămâne încărcată de complexități și provocări, cu repercusiuni semnificative asupra populației civile din regiune.