Reclamă

A mai rămas o singură zi până la Crăciun 2022. În fiecare an, în Ajun, gospodinele gătesc toată ziua și pregătesc locuința pentru masa de Crăciun. Ca în fiecare an, medicii atrag atenția la mâncărurile pe care le consumăm și la combinațile pe care le facem. Indiferent dacă am ținut post, sau nu, este important să respectăm anumite reguli la masa de Crăciun, pentru a nu avea probleme de sănătate. 

Cunoscutul medic Tudor Ciuhodaru explică faptul că după perioada de post, mai ales dacă o persoană se confruntă cu afecțiuni digestive cronice, nu trebuie să se arunce la toate alimentele. Este important ca alimentația normală să se reia progresiv. Sfatul cel mai important al medicului pentru aceste persoane este să înceapă cu brânzeturi, legume, fructe, carne de pasăre. Ulterior, aceștia pot consuma ciorbă și friptură. 

Reguli importante pentru masa de Crăciun

An de an, spitalele de la noi din țară se umple de pacienți care se prezintă cu tot felul de probleme digestive. Aceștia fac abuz de mâncare și de băutură, motiv pentru care apelează la medici. Tudor Ciuhodaru îi sfătuiește pe românii care vor să își petreacă sărbătorile acasă, cu familia, nu prin spitale, să respecte câteva reguli simple, indiferent dacă au ținut post sau nu. În primul rând, nu este deloc sănătos ca oamenii să se arunce pe mâncare de la primele ore ale dimineții. 

„Este obiceiul ca după slujba de Crăciun toată lumea să se aşeze imediat la masă. Mai bine așteptăm orele prânzului, iar alimentele trebuie introduse treptat, nu toate deodată”, spune medicul, conform BZI.ro.

Avertismentul medicilor! Reguli importante pentru masa de Crăciun: Cum să nu ajungeți la spital

„Beți cu capul, nu cu stomacul”

Doctorul atrage atenția că masa de Crăciun poate începe cu o salată de crudități sau cu o garnitură de legume făcute la grătar. Alături de aceasta putem adăuga o felie de ananas crud, nu din conservă, care va facilita digestia. 

În ceea ce privește băutura, sfatul medicului este simplu: beți cu capul, nu cu stomacul. 

„Beţi mai ales în asociere cu mâncarea grasă specifică sărbătorilor noastre mai ales acum la sfârşit de an. Asta pentru a preveni pancreatitele, ulcerele, hemoragiile digestive, colicile biliare”, mai recomandă medicul Tudor Ciuhodaru. 


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro