Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș trage un semnal de alarmă după vizita FMI. În urma întâlnirii cu delegația Fondului Monetar Internațional, specialiștii au apreciat eforturile României de a implementa politici economice responsabile, dar au subliniat necesitatea reducerii deficitului bugetar.

Avertismentul ministrului după vizita FMI

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a tras un semnal de alarmă în urma întâlnirii cu delegația Fondului Monetar Internațional. Specialiștii au atras atenția asupra deficitului bugetar și riscului de a pierde 75 miliarde de euro.

Boloș a explicat că Comisia Europeană și FMI au avertizat România cu privire la deficitul bugetar în creștere, amenințând cu suspendarea fondurilor europene. Într-o postare pe Facebook, ministrul a subliniat importanța reducerii deficitului și consecințele grave în caz contrar.

Nevoia de sustenabilitate fiscal-bugetară

Marcel Boloș a transmis că reprezentanții FMI au apreciat eforturile României de a implementa reforme și politici economice responsabile, dar au subliniat nevoia de sustenabilitate fiscal-bugetară. Aceasta include reducerea deficitului bugetar și măsuri suplimentare pentru combaterea evaziunii fiscale.

El a subliniat că țările UE care susțin financiar România urmăresc cu atenție situația și așteaptă măsuri concrete din partea guvernului.

Avertismentul lui Marcel Boloș după vizita FMI în România: Sacul a ajuns la fund!

Împrumutul de la FMI nu este o opțiune

Ministrul a infirmat posibilitatea unui împrumut de la Fondul Monetar Internațional, subliniind că România trebuie să-și respecte angajamentele luate față de Comisia Europeană. Nu este vorba de o dificultate financiară, ci de necesitatea respectării angajamentelor și luarea de măsuri pentru ajustarea deficitului bugetar.

Românii strâng cureaua, iar statul se împrumută de la bănci

În contextul acestor avertismente și necesității de a reduce deficitul bugetar, Ministerul Finanțelor a decis să se împrumute de la bănci. În luna septembrie, instituția are planificate împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei.

Prin emisiuni de obligațiuni, Ministerul Finanțelor a obținut împrumuturi în valoare de 1,875 miliarde de lei și 728,5 milioane de lei. Aceste împrumuturi vor contribui la finanțarea proiectelor de investiții, precum construcția de drumuri, spitale, școli și rețele de apă-canalizare.