Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a tras un semnal de alarmă privind un risc crescut de accident nuclear la centrala Zaporojie, în urma atacurilor recente cu drone. În cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, Grossi a denunțat aceste acțiuni „necugetate”, cele mai recente vizând direct cea mai mare centrală nucleară din Europa. Situată în sudul Ucrainei și ocupată de Rusia din martie 2022, centrala a devenit scena unor atacuri începând cu 7 aprilie, Kievul și Moscova învinuindu-se reciproc pentru situație.

Grossi a declarat: „Aceste atacuri… trebuie să înceteze imediat. Deși, din fericire, nu au provocat de această dată niciun incident radiologic, au crescut foarte mult riscul la centrala Zaporojie, unde siguranța nucleară este deja compromisă”. Directorul general al AIEA a mai adăugat că atacurile constituie un „precedent periculos”, ajungând cu succes la structura de izolare a unui reactor.

Apropiindu-ne „periculos de un accident nuclear”, potrivit lui Grossi, situația de la centrala nucleară Zaporojie este gravă, cu toți cei șapte piloni ai securității și siguranței nucleare ai AIEA fiind compromiși. „Nu putem sta și să nu facem nimic așteptând ca o ultimă greutate să încline balanța aflată într-un echilibru instabil”, a subliniat el, subliniind necesitatea acțiunilor imediate pentru a preveni un dezastru.

Chiar dacă reactoarele centralei sunt oprite, pericolele unui accident nuclear major rămân „foarte reale”, a reamintit șeful AIEA, cerând încetarea imediată a actelor de violență pentru a evita consecințele catastrofale.

Informațiile subliniază gravitatea situației de la centrala nucleară Zaporojie și necesitatea unei acțiuni rapide pentru prevenirea unui potențial accident nuclear.