Al Treilea Război Mondial se apropie cu pași repezi. Unul dintre cei mai importanți aliați ai lui Vladimir Putin a făcut o previziune sumbră, avertizând că suntem într-un moment critic și că amenințarea unui conflict nuclear nu a fost niciodată atât de mare de la criza rachetelor din Cuba din 1962.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, cunoscut pentru relația strânsă pe care o are cu Putin, a lansat un avertisment cutremurător, afirmând că „vor curge noi râuri de sânge”.

Comentând situația din Ucraina, Medvedev a criticat încercările administrației Biden de a obține aprobarea Congresului SUA pentru sprijin militar suplimentar pentru Ucraina. Potrivit lui Medvedev, o eventuală ciocnire directă între Rusia și NATO ar putea declanșa un Al Treilea Război Mondial.

Criticile venite dinspre Rusia față de SUA nu sunt noi, iar Medvedev acuză diverși președinți americani că au șantajat Congresul pentru a finanța și sprijini războaie și aliați.

Al Treilea Război Mondial, din ce în ce mai aproape

Situația din Congresul american în legătură cu sprijinul financiar pentru Ucraina și Israel adaugă și mai multă tensiune în această ecuație internațională. Miercuri, Congresul a eșuat în a aproba un pachet financiar de peste 106 miliarde de dolari cerut cu insistență de președintele Joe Biden, care includea și fonduri pentru Ucraina. Republicanii din opoziție au refuzat să susțină proiectul, cerând concesii semnificative în privința politicii migratorii a Statelor Unite.

Cu toate acestea, sprijinul militar acordat de Statele Unite Kievului a fost semnificativ. Congresul a aprobat peste 110 miliarde de dolari pentru Ucraina de la invazia rusească din februarie 2022.

Avertisment sumbru lansat de ruși! Al Treilea Război Mondial, din ce în ce mai aproape Russian President Vladimir Putin addresses the nation after Yevgeny Prigozhin, the owner of the Wagner Group military company, called for armed rebellion and reached the southern city of Rostov-on-Don with his troops, in Moscow, Russia, Saturday, June 24, 2023. (Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Această finanțare considerabilă a ridicat numeroase critici și controverse, inclusiv din partea lui Medvedev, care a afirmat că niciodată nu s-au alocat atât de mulți bani pentru un stat minor aflat într-un proces de disoluție. De asemenea, Medvedev a sugerat că această finanțare agresivă este legată de presupusele afaceri corupte ale fiului lui Joe Biden, Hunter, în Ucraina.

Recent, au existat și alte avertismente venite din partea Rusiei. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a avertizat cu privire la posibilitatea unei „confruntări militare între puterile nucleare”, considerând-o o „consecință catastrofală” a liniei de escaladare a conflictului adoptată de Occident.

Cu toate acestea, el a subliniat importanța dialogului și disponibilitatea Rusiei de a negocia într-un mediu politic realist, cerând în același timp o revizuire a politicii distructive a Occidentului.