Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare specială, după ce miercuri autoritățile din Ucraina au anunțat un incendiu de vegetație în zona Cernobîl. Astfel, ANM a avertizat că norul de fum, în care se regăsesc concentrația de Cesiu-137, a început să călătorească spre Marea Neagră. Există pericole? 

Administrația Națională de Meteorologie a emis o alertă în ceea ce privește norul provenit în urma incendiilor din zona Cernobîl. Meteorologii spun că din cauza vântului tendința de deplasare a norului de fum este către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei – zona Odessa și nordul Mării Negre. Însă, ANM a mai anunțat că vântul își va schimba în curând direcția, așa că norul de fum nu va ajunge în România.

„Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, pe parcursul zilei de 19 mai, se apreciază că direcția dominantă a vântului dinspre nord-nord-vest va fi către sud- sud-vest, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei – zona Odessa și nordul Mării Negre. Vântul va sufla în general moderat, cu viteze la rafală de până la 40…45 km/h.

 Începând din noaptea de joi-spre vineri (19/20 mai) circulația aerului se va reorienta și se va realiza dinspre vest către est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către estul Ucrainei și sud-vestul Rusiei. În zona de evoluție a norului de fum, în intervalul 19 – 21 mai, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi redusă”, informează ANM.

Avertisment îngrijorător! Un nor toxic de fum de la Cernobîl se îndreaptă către România
AFP

Este norul de fum toxic?

Miercuri, un incendiu de vegetație, ce s-a extins pe 45 de hectare, a avut loc în zona Cernobîl. În urma acestuia, un nor de fum s-a desprins însă nu are potențial periculos. Potrivit, ANM concentrația de Cesiu-137 din norul de fum este la un nivel mic reprezentat de culoarea galbenă.

Cesiul-137 este un izotop radioactiv care se formează în principal ca un produs secundar al fisiunii nucleare a uraniului, în special în reactorul nuclear.  Acesta se regăsește în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl, după explozia din 1986.