Ieri, a avut loc o conferință în cadrul căreia Alexandru Rafila a transmis un avertisment. Potrivit estimărilor INSP, în România s-ar putea înregistra chiar și 70.ooo de noi cazuri zilnic. Conform spuselor Ministrul Sănătății, acesta ar putea fi o situație extrem de greu de gestionat. 

Alexandru Rafila: ,,Scenariul cel mai rău posibil estimat este să avem peste 70.000 de cazuri pe zi.”

Ministrul Sănătății a prezentat ieri, în cadrul unei conferințe de presă un raport cu estimările de INSP. Specialiștii au constat că în a doua săptămână a lunii ianuarie, cazurile de Covid-19 au crescut cu 505%, în comparație cu prima săptămână. Și la numărul de decese s-a înregistrat o creștere, mai exact cu 12%.

Potrivit estimărilor de la INSP, în țara noastră s-ar putea înregistra chiar și 70.000 de noi cazuri pe zi, ceea ce ar pune o presiune greu de gestionat pe sistemul sanitar. În cazul unui astfel de scenariu, s-ar putea atinge și capacitatea maximă de internare la ATI la începutul lunii februarie.

Avertisment fără precedent făcut de Alexandru Rafila. De ce va ajunge România la 70.000 de infectări, în luna februarie
Pixabay.com

Capacitatea maximă de internare a celor care au forme medii de COVID-19 ar putea fi atinsă între 8 și 10 februarie, a precizat Ministrul Sănătății. Potrivit estimărilor INSP, numărul persoanelor internate ar fi intre 7.800 și 43.000. Numărul de decese ar fi cuprins între 60 și 360 pe zi. Alexandru Rafila a precizat că nu înseamnă neapărat că lucrurile vor evolua chiar așa. Cu toate acestea, îndeamnă la precauție, având în vedere că numărul de noi cazuri este în creștere.

,,Scenariul cel mai rău posibil estimat în acest interval (până pe 14 februarie – n.r.) este să avem peste 70.000 de cazuri pe zi. Eu ştiu că asta este ştirea de presă, nu înseamnă că se întâmplă aşa.

Dar şi dacă se întâmplă aşa, remarcaţi că la aceste valori maxime am putea să avem între 7.800 şi 43.000 de persoane internate, iar la decese între 60 şi 360”, a precizat ieri, Ministrul Sănătății.