Nikolai Patruşev, consilierul prezidenţial rus, a avertizat că politica antirusească a autorităţilor de la Chişinău ar putea conduce la încetarea existenţei Republicii Moldova ca stat. Într-un interviu acordat ‘Komsomolskaia Pravda’ şi preluat de agenţia oficială rusă TASS, Patruşev a susţinut că Moldova fie va deveni parte a unui alt stat, fie îşi va pierde statutul independent.
Punctând situaţia din Ucraina, Patruşev a prezis că ţara ar putea înceta să existe ca stat până în 2025. În plus, a declarat că Ucraina nu va mai fi o prioritate pentru preşedintele ales al SUA, Donald Trump, care, în opinia sa, este mai interesat de relaţiile cu China.
Referindu-se la criza energetică din Republica Moldova, consilierul lui Putin a acuzat autorităţile moldoveneşti de obedienţă faţă de ordinele Bruxelles-ului, susţinând că acestea poartă întreaga responsabilitate pentru criza actuală. Patruşev a subliniat că politica moldovenească este profund afectată de retorica rusofobă.
Între timp, Patruşev a afirmat că Rusia îşi menţine obiectivele teritoriale în Ucraina şi că reintegrarea unor regiuni din Ucraina în Federaţia Rusă trebuie recunoscută internaţional. Totodată, el a exclus angajarea Moscovei în discuţii privind Ucraina cu alţi parteneri decât Statele Unite.
Consilierul a lansat un apel ca Moscova să fie recunoscută oficial de comunitatea internaţională ca suverană asupra unor teritorii precum Republica Doneţk, Republica Luhansk, regiunile Zaporojie şi Herson, Crimeea şi Sevastopol.
Nikolai Patruşev, fost director al Serviciului Federal de Securitate (FSB) şi considerat unul dintre cei mai radicali aliaţi ai preşedintelui Putin, a avertizat că autorităţile moldoveneşti trebuie să-şi recunoască erorile şi să abandoneze retorica agresivă pentru a evita prăbuşirea statalităţii.
Patruşev a mai declarat că liderii europeni au pierdut capacitatea de a reprezenta interesele unor state membre ale UE, printre care România, Ungaria, Slovacia şi Austria, din cauza unei abordări dezechilibrate faţă de Rusia.
De asemenea, consilierul a exprimat îndoieli asupra securităţii lui Trump, insistând că siguranţa acestuia ar trebui să fie asigurată înainte şi după preluarea funcţiei de preşedinte. El a considerat că poziţiile lui Trump diferă semnificativ de cele ale elitelor americane, influenţate de mediile industriale şi corporative.
Prin acest interviu, Patruşev şi-a reafirmat poziţia în politica externă a Kremlinului, subliniind prioritatea de a proteja cetăţenii ruşi şi teritoriile nou anexate, continuând astfel politica expansivă a Federaţiei Ruse.