Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a atras atenția asupra posibilelor sancțiuni pe care le-ar putea întâmpina titularii cardurilor sociale din România dacă nu se conformează regulilor stabilite. Printre aceste sancțiuni se numără aplicarea unor amenzi de până la 6.500 lei sau chiar blocarea cardurilor în cazul în care beneficiarii folosesc voucherele alimentare pentru achiziționarea de alcool sau tutun.
Marcel Boloș a menționat că amenzile aplicabile nu sunt neglijabile, ajungând la aproximativ 6.500 lei, iar dacă nerespectarea regulilor se va răspândi, se pot introduce sancțiuni mai severe. Acest lucru ar putea duce la modificarea Ordonanței și retragerea cardurilor sociale pentru cei care nu respectă regulamentul.
Românii cu vouchere sociale pot fi amendați dur
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) precizează că sumele de bani disponibile pe carduri sunt valabile pentru 12 luni de la data încărcării. Banii de pe tichetele sociale trebuie utilizați într-un an de la momentul în care sunt accesibili pe voucherele alimentare. Dacă nu ați primit tichetele sociale, puteți lua legătura cu Ministerul Muncii sau MIPE, în funcție de situația cu care vă confruntați.
MIPE recomandă ca persoanele nesigure în privința eligibilității lor să adreseze întrebări Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, iar în cazul cardurilor nelivrate, să se adreseze Poștei Române.
Beneficiarii voucherelor de alimente includ pensionarii din sistemul public, cei din evidența caselor de pensii sectoriale și cei care primesc drepturi în baza legilor speciale, plătite de casele teritoriale de pensii sau de casele de pensii sectoriale. Pentru 2022, aceste persoane sunt cele cu venituri lunare de cel mult 1.500 lei, iar pentru 2023, cei cu venituri lunare de până la 1.700 lei.
Ajutor pentru românii cu probleme financiare
Persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, inclusiv copiii și adulții, cu venituri lunare de până la 1.500 lei pentru 2022 și 1.700 lei pentru 2023, sunt și ele eligibile. Familii cu cel puțin doi copii în întreținere și venituri lunare pe membru de familie de cel mult 600 lei în 2022 și 675 lei în 2023, precum și familiile monoparentale cu venituri lunare similare pe membru de familie, beneficiază de aceste drepturi. Acestea se aplică și familiilor și persoanelor singure care au dreptul la ajutor social, precum și persoanelor fără adăpost, conform legislației în vigoare.
Aceste măsuri și sancțiuni au fost introduse pentru a asigura utilizarea corectă și responsabilă a voucherelor alimentare, cu scopul de a sprijini familiile și persoanele cu venituri reduse. În acest context, autoritățile vor monitoriza și vor evalua în mod constant situația pentru a se asigura că beneficiarii cardurilor sociale respectă regulile stabilite.