Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenția asupra unor postări false cu caracter tragic pe rețelele sociale.

DNSC avertizează că atacatorii folosesc trucuri pentru a convinge utilizatorii să dea click pe link-uri care redirecționează către site-uri malițioase sau frauduloase, sau către articole și clipuri video pentru a crește artificial audiența.

Un caz recent prezentat de CyberM.ro a relevat că atacatorii foloseau conturi compromise pentru a difuza mesaje false cu privire la moartea unor persoane în urma unor accidente. Scopul principal al acestora era să stârnească curiozitatea și panica utilizatorilor pentru a-i determina să acceseze link-urile pentru a afla mai multe detalii.

Avertisment DNSC: Nu dați click pe aceste mesaje!

La o analiză inițială, utilizatorii din România care accesau astfel de link-uri erau redirecționați către clipuri pe YouTube, semn că era vorba de hoax-uri. Totuși, există posibilitatea ca, în alte cazuri similare, utilizatorii să fie redirecționați către conținut malițios.

Avertisment DNSC! Nu dați click pe acest mesaj. Este o nouă metodă de înșelătorie a hackerilor

Pentru a preveni căderea în astfel de capcane, DNSC recomandă utilizatorilor să analizeze cu atenție informațiile obținute din mediul online și să raporteze astfel de postări suspecte. Este sfătuit să nu acceseze link-uri din postări cu conținut alarmant, chiar dacă recunosc contul din care provine postarea. În cazul în care sunt îndoielnici cu privire la veridicitatea informațiilor, este recomandat să contacteze persoana care a publicat informația pe un canal diferit de comunicare.

Cum să vă protejați de astfel de atacuri

De asemenea, se subliniază că nu trebuie să se instaleze programe sau aplicații, să se aboneze la servicii, sau să se furnizeze date personale, de autentificare sau de card, în urma accesării unor astfel de link-uri.

Prudența și discernământul în mediul online sunt esențiale pentru a evita căderea în capcanele cibernetice și pentru a asigura securitatea și confidențialitatea datelor personale.