Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU a cerut încetarea luptelor din jurul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, după ce în weekend au fost înregistrate explozii puternice în zonă.

Rafael Mariano Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a declarat că două explozii – una sâmbătă și una duminică dimineața.

Observatorii echipei AIEA de la instalația respectivă au raportat că au auzit mai multe explozii într-o perioadă scurtă de timp, duminică dimineața. Unele dintre explozii au fost vizibile de la ferestrele lor.

Mai multe clădiri, sisteme și echipamente de la centrală au fost avariate, a precizat AIEA într-un comunicat, dar nimic până acum critic pentru siguranța și securitatea nucleară”. Nu au fost raportate victime până la acest moment.

Sursa: Social media

Cu toate acestea, Grossi a descris  bombardamentele ca fiind „extrem de îngrijorătoare” și a făcut un apel urgent pentru ca luptele să înceteze.„

„Oricine se află în spatele acestui lucru, trebuie să înceteze imediat.Vă jucați cu focul!” a spus el

Temerile privind un dezastru la cea mai mare instalație nucleară din Europa au fost în prim-plan de când trupele rusești au ocupat centrala la scurt timp după invadarea Ucrainei, la 24 februarie.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardamente

Kievul „nu-și oprește provocările care vizează crearea amenințării unui dezastru provocat de om la centrala nucleară din Zaporojie”, a declarat duminică armata rusă într-un comunicat.

În pofida bombardamentelor, nivelurile de radiații „rămân normale”, a adăugat armata.

Agenția ucraineană pentru energie nucleară Energoatom a declarat la scurt timp după aceea că Rusia se află în spatele exploziilor.

„Ca urmare a numeroaselor bombardamente rusești, cel puțin 12 explozii au fost înregistrate pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie”, a declarat Energoatom.

Acesta a acuzat Rusia că „încă o dată… pune în pericol întreaga lume”.

Moscova și Kievul se acuză reciproc de luni de zile pentru bombardamentele din apropierea instalației, ceea ce a provocat temeri privind un dezastru nuclear și apeluri pentru demilitarizarea zonelor din jurul instalațiilor atomice din Ucraina.