Reclamă
Reclamă

În ultimele zile, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a atras atenția asupra apariției unor conturi și videoclipuri sponsorizate pe YouTube care promovează tentative de fraudă.

Această metodă, considerată de specialiștii DNSC drept simplă și eficientă pentru atacatori, a devenit deja o practică extensiv utilizată pe platformele Meta.

Conturile create de infractorii cibernetici pe Google (YouTube) sunt utilizate pentru a plasa informații și elemente vizuale menite să inducă în eroare utilizatorii. Un exemplu recent este un cont creat la sfârșitul lunii septembrie, care se „deghizează” în compania Transgaz și promovează o reclamă falsă.

Această reclamă promite oportunități ireale de îmbogățire rapidă prin investiții susținute de companie și de Guvernul României. Pentru a câștiga încrederea audienței, clipul împrumută chiar și logo-ul unui post de televiziune.

Reclamă

Tentative de fraudă pe Youtube. Cum să vă protejați

Specialiștii DNSC avertizează că aceste clipuri sunt create cel mai probabil cu ajutorul unei soluții de tip text-to-speech și încearcă să convingă utilizatorii să acceseze un site de phishing și să introducă date personale, de autentificare sau financiare.

Avertisment din partea DNSC! A apărut o nouă tentativă de fraudă pe Youtube. Specialiștii: Folosesc o metodă simplă!

În fața acestor amenințări, DNSC oferă câteva recomandări pentru a ne proteja de atacurile cibernetice:

  1. Analizați cu atenție informațiile pe care le găsiți online. Verificați sursa și autenticitatea acestora înainte de a lua vreo decizie sau de a accesa link-uri suspecte.
  2. Evitați accesarea link-urilor din postările sponsorizate care promit oportunități rapide de îmbogățire. De cele mai multe ori, acestea sunt capcane menite să vă atragă în scheme frauduloase.
  3. Raportați postările suspecte către rețeaua socială. Nu furnizați date personale sau financiare pentru a vă înscrie în astfel de programe, deoarece acestea pot fi folosite în scopuri frauduloase.
  4. Verificați întotdeauna informațiile pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) înainte de a investi într-un fond sau într-o ofertă financiară. ASF oferă informații actualizate despre posibile scheme de înșelăciune sau despre fonduri neautorizate.

În cazul în care ați furnizat datele cardului sau de autentificare la conturile de internet banking, este important să sesizați imediat banca. Dacă ați fost păgubit prin această metodă, depuneți o plângere la Poliția Română, fie în mod fizic, fie online.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro