Reclamă

În contextul înmulțirii cazurilor de coronavirus cu varianta Omicron, OMS a transmis un avertisment grav. Conform specialiștilor, toate țările trebuie să se pregătească pentru creșteri ale numărului infectărilor.

1.Noua variantă Omicron este mult mai răspândită

Directorul regional al OMS pentru Pacificul de Vest, Dr. Takeshi Kasai, spune că noua variantă Omicron este probabil deja mult mai răspândită decât o arată raportările din prezent. Însă acesta a precizat că statele au învățat lecții importante după ce au trebuit să gestioneze valul de infectări provocat de tulpina Delta.

Specialiștii din cadrul OMS au mai anunțat că restricțiile de călătorie impuse de multe țări doar vor întârzia răspândirea Omicron, nu o vor opri.

2.Varianta Omicron provoacă îngrijorări

Babatunde Olowokure, director regional al OMS pentru situaţii de urgenţă, a declarat că Organizația Mondială a Sănătății colaborează cu „un număr mare” de institute de cercetare pentru studierea Omicron, însă până acum nu au apărut informații care să sugereze că ar fi nevoie de o schimbare a abordării privind gestionarea pandemiei.

OMS mai spune că purtarea măștilor, distanțarea fizică, igiena mâinilor, evitarea mulțimii, urmărirea contactelor și izolarea cazurilor și vaccinarea rămân toate importante.

3.Vaccinurile nu sunt la fel de eficiente împotriva Omicron

Șeful Moderna, Stephane Bancel a declarat în urmă cu câteva zile că este posibil ca actualele vaccinuri dezvoltate împotriva coronavirusului să nu fie la fel de eficiente împotriva variantei Omicron cum sunt față de tulpina Delta. Specialistul a mai spus că va dura luni de zile pentru a se dezvolta și livra un vaccin special făcut pentru a stopa răspândirea variantei Omicron.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, varianta Omicron are peste 30 de mutații ale proteinei spike. Aceste mutații sunt asociate cu o răspândire mai mare a virusului și o protecție potențial redusă a anticorpilor.

Omicron a fost identificat pentru prima dată în provincia Gauteng din Africa de Sud, unde se află Johannesburg. Bancel a avertizat că varianta se răspândește deja la nivel global. Șeful Moderna consideră că această mutație este deja prezentă în majoritatea țărilor.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro