Avertisment meteo pentru România: Furtuni și vijelii în 31 de județe. ANM a emis un Cod Galben pentru vreme rea, anunțând că în ziua de vineri se vor înregistra fenomene severe în mare parte din țară.

Meteorologii prognozează ploi torențiale și furtuni în numeroase regiuni ale României, inclusiv în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Banat, Transilvania, sudul Crișanei și la munte. Vor fi frecvente descărcări electrice, averse torențiale, rafale puternice de vânt, vijelii și grindină.

„În perioada menționată, se așteaptă instabilitate atmosferică accentuată, caracterizată prin descărcări electrice frecvente, averse torențiale, intensificări scurte ale vântului, vijelii și grindină în mai multe regiuni, inclusiv Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Banat, Transilvania, sudul Crișanei și la munte. Cantitățile de apă pot ajunge la 20-25 l/mp și izolat peste 30-40 l/mp.”, a transmis ANM.

Cod galben de vreme rea în România

Prognoza meteo pentru weekend arată că sâmbătă se va menține o atmosferă instabilă, cu înnorări accentuate și averse torențiale, însoțite de descărcări electrice. Cantități semnificative de apă și posibile căderi de grindină sunt de așteptat în intervale scurte de timp.

Avertisment ANM! Cod galben de vreme rea în România. Vor fi vijelii și ploi torențiale

Vântul va fi slab și moderat, cu intensificări temporare, mai ales în estul țării și în timpul ploilor. Temperaturile maxime se vor situa între 20 și 28 de grade, iar minimele vor varia între 7…9 grade în depresiuni și 16…17 grade pe litoral. Pe arii restrânse se poate forma ceață.

Prognoza meteo pentru weekend

Duminică, vremea va rămâne instabilă în vest, sud-vest și parțial în centrul și sud-estul țării, unde vor fi înnorări accentuate, averse și descărcări electrice. Vor fi cantități mai mari de apă și există riscul de grindină.

În restul țării, cerul va fi variabil, iar fenomenele se vor manifesta pe arii restrânse, cu o probabilitate mai mare în sud. Vântul va avea intensificări temporare, mai ales în regiunile sud-estice, dar poate fi mai puternic și pentru scurt timp și în alte zone.

Temperaturile maxime vor fi în jurul valorilor normale pentru sfârșitul lunii mai, între 20 și 27 de grade, iar minimele vor fi cuprinse între 7 și 17 grade, posibil mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei până la 4 grade. Izolat se pot forma cețe.