Reclamă

În pragul sărbătorilor, veterinarii trag un semnal de alarmă cu privire la numărul crescând de animale de companie abandonate după ce inițial au fost oferite drept cadouri. Multe dintre aceste animale sunt abandonate pe fondul deciziei impulsive de a le oferi cadou, decizie care nu ține cont de responsabilitățile care vin odată cu îngrijirea unui animal. Organizațiile neguvernamentale solicită responsabilitate și sugerează o reflecție serioasă înainte de a oferi sau de a adopta un animal.

Abandonarea animalelor este considerată o contravenție, sancționabilă cu amenzi cuprinse între 3.000 și 12.000 de lei. Cazurile sunt variate și adesea complesesc atât autoritățile, cât și ONG-urile implicate în protecția animalelor.

Cazul lui Ciufuli, un cățeluș aruncat pe stradă după ce a fost luat ca și cadou, vorbește de la sine despre provocările acestei perioade. După luni de tratament, Ciufuli a reușit să se recupereze fizic, însă experiența i-a provocat traume psihice evidente. „Bănuim că a fost luat ca și cadou, fiind un cățeluș mic, pufos, drăguț, dar câinii de talie mică sunt guralivi, învață mai greu să meargă afară, fac stricăciuni prin casă și atunci a fost abandonat. Ianuarie este o lună a regretelor, cum le spunem noi,” a declarat Andreea Cronicescu, medic veterinar.

Un alt caz dramatic este cel al cățelușei Hiena, abandonată într-o stare critică. „Nu mai avea musculatură, nu se mai putea ridica, era efectiv un schelete îmbrăcat cu blană. O cheamă Hiena nu pentru că este un câine agresiv și pentru că a fost o luptătoare. A reînvățat să meargă, dar cel mai important este că a reînvățat să iubească și să aibă încredere în oameni”, a explicat Cronicescu.

Veterinarii și asociațiile pentru protecția animalelor au fost martorii a numeroase cazuri similare, incluzând un episod din ajunul Crăciunului, când o familie a abandonat o cățelușă vârstnică din cauza unor musafiri. „Un caz care ne-a tulburat foarte mult a fost acum doi ani, pe 24 decembrie, o familie și-a adus pentru abandon o cățelușă în vârstă. Motivul a fost ca au musafir și că nu pot sta cu ea în casă, pentru că atunci când sunt bătrâni pot avea afecțiuni cardiace, pot tuși mai mult, pot avea incontinență urinare”, a subliniat Cronicescu.

Avertismentele veterinarilor sunt clare: licența de a avea un animal de companie nu trebuie revocată pe un capriciu și trebuie să aibă la bază considerații profunde și permanente ale responsabilității implicate.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro