Reclamă

În 2024, averile miliardarilor români au depășit, pentru prima dată, pragul de 100 de miliarde de lei, marcând un record istoric, potrivit ultimelor date publicate de Forbes. În ciuda provocărilor economice și politice actuale, clasamentul relevă o creștere notabilă față de anii anteriori.

Frații Pavăl, fondatori ai rețelei de bricolaj Dedeman, ocupă primul loc în clasament pentru al treilea an consecutiv, cu o avere estimată la 17 miliarde de lei. Aceștia domină sectorul de retail al bricolajului, iar compania lor a raportat un profit net de 1,53 miliarde de lei în 2023, în scădere cu 10% față de anul anterior.

Pe locul al doilea, cu o avere de 11 miliarde de lei fiecare, se află Ion Țiriac și Daniel Dines, fondatorul UiPath. Ion Țiriac se bucură de o carieră impresionantă nu doar în sport, cu peste 40 de titluri câștigate la tenis și hochei, dar și în afaceri, unde a înființat peste 40 de companii care îi poartă numele.

UiPath, compania fondată de Daniel Dines, a raportat venituri de 1,35 miliarde de dolari pentru anul încheiat la 30 aprilie 2024, o creștere de 22,71% de la an la an, chiar dacă acțiunile sale au scăzut cu 48,4% recent.

În același timp, Databricks a obținut o finanțare de peste 500 de milioane de dolari în septembrie 2023, având acum o valoare estimată de 43 de miliarde de dolari și statutul de „decacorn”, denumire ce defineste o companie tech ajunsă la o evaluare de cel puțin 10 miliarde de dolari înainte de listarea la bursă.

Între cei care s-au remarcat în sectorul tehnologic se află soții Măriuca și Florin Talpeș, fondatori ai Softwin, prima firmă de software certificată pe piața românească în 1990.

La nivel internațional, Bernard Arnault rămâne cel mai bogat om din lume pentru al doilea an consecutiv, cu o avere cu 38 de miliarde de dolari mai mare față de cea a lui Elon Musk, directorul Tesla și SpaceX. În topul Forbes se numără, de asemenea, și Taylor Swift, care a obținut venituri de peste un miliard de dolari în urma turneului său global de 152 de concerte.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro